Nazan Üstündağ'ın Rojava değerlendirmeleri


‘Suriye’de Kürtler oyunu gördü, bağımsız tavır aldı’

ANF
17:04 / 16 Aralık 2012
İSTANBUL - Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazan Üstündağ, Suriye’de Kürtlerin bağımsız bir siyaset izlediğine dikkat çekerek “Kürtlerin Araplara, Arapların Kürtlere karşı rol aldığı bir oyun çıkarılmak isteniyor. Kürtler buna kanmadı, bu konuda tavırlarını daha net ortaya koydular” dedi.

İHD İstanbul Şubesi Barış Komisyonu, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında Cezayir Restorant'da "Ortadoğu'da Barış ve Kürt Sorunu" konulu panel düzenledi.

Panele konuşmacı olarak Musa Anter'in kızı Rahşan Anter, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğretim görevlisi Nazan Üstündağ ve gazeteci Fehim Taştekin katıldı.

Panelin koordinatörlüğünü yapan Av. Eren Keskin, "Bu Kürt sorunu değil, Kürdistan sorunudur" dedi, Ordadoğu'nun çok kanlı bir coğrafya olduğunu söyledi. Çok haksızlıklarla karşı karşıya kalan Ortadoğu coğrafyasının istemeden el değiştirdiğini belirten Keskin, Ortadoğu'daki halk isyanları için "kendine yapılanlara isyan ediyor" ifadesini kullandı.

‘SURİYE’DEKİ REJİMİ KÜRTLER İYİ TANIYOR’

Ardından gazeteci Fehim Taştekin söz aldı, Ortadoğu ve özel olarak Suriye'de yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Suriye'de yaşayan Kürtlerin ne rejimi yanında, ne de kendilerini muhalif olarak adlandıran tarafta yer aldığını söyleyen Taştekin, "Kürtler bağımsız bir tavır aldılar. Çünkü 2004'de rejimle ciddi bir ayrışma yaşadılar. Rejimin ne yapabileceğini bilen bir kitle var Suriye'de" dedi. Taştekin, Suriye'de en az 300 bin Kürt'ün vatandaşlığının olmadığını hatırlattı.

Kürtlerin sadece PYD'nin egemen olduğu yerlerde değil, yaşadıkları her alanda aynı tutumu sergilediğini kaydeden Taştekin, bunun stratejik bir tercih olduğunu söyledi. "Kürtler muhalif hareket içerisine katılmadı çünkü, muhaliflerin keskin Arap milliyetçi tavırlarını gördü" diyen Taştekin, bu nedenle Kürtlerin ayrı bir yapılanmaya gittiğini ifade etti.

Türkiye'nin, Suriye'de Kürtlerin kendi özerkliğini kurmasına tahammül edemediğini belirten Taştekin, Kürtlerin yaşadığı yerlere provokasyon amaçlı saldırılar düzenlendiğini hatırlattı. Taştekin, "Kürtler PYD ile bu grupları püskürttü. Yeni grupların oluşturulmasıyla bu girişimler devam ediyor. Kürtlerin Araplara, Arapların Kürtlere karşı rol aldığı bir oyun çıkarılmak isteniyor. Kürtler buna kanmadı, bu konuda tavırlarını daha net ortaya koydular. Esad gitse de kalsa da şimdiki pozisyonlarına daha yakın bir tavır sergileyecekler" diye konuştu.

AKP SÖMÜRGE DEVLETİ OLARAK ORTAYA ÇIKTI

Nazan Üstündağ, son beş yılda, AKP ile birlikte Kürt sorununun yeniden kurulduğunu ve sömürge devleti olarak ortaya çıktığını söyledi. "Kemalizm ortadan kalkınca kolonizm ortaya çıktı" diyen Üstündağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Kolonizasyon; Türkiye halklarının da rızasını alarak, yeni bir hakimiyet kurulmak istenmesidir. Eskiden Türkler, Kürt sorununu bilmiyordu, şimdi biliyor ama sesiz kalıyor, razı oluyorlar. Türkiye, Ortadoğu'yu kontrol eden biricik güç olarak kendisini var etmek istiyor."

Rahşan Anter ise AKP'nin sadece Kürtler için değil, tüm halklar için bir bela olduğunu belirtti, halkların birlikte karşı koyması gerektiğini söyledi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler