Rojava ve Serekaniye Güncesi


    YPG'ye yakın kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre Gire Zirko bölgesindeki devrimci kuşatma devam ediyor. Gece boyunca yaşanan küçük çaplı çatışmalardan sonra 31 Suriye ordusu askeri YPG güçlerine teslim oldu. Çatışmaların başladığı ilk günden bu yanaz Gire Zirko'da teslim olan askerlerin sayısı böylece 64'e çıktı.  


       Serekaniye
    YPG, ilk günden bu yana 5 militanını yitirmiş bulunmaktadır. Yaşamını yitiren YPG savaşçılarından üçü bugün itibariyle Qamişlo'da defnedildi. Cenaze törenlerine dair fotoğraf ve videolar daha sonra blogda yayınlanacaktır. Yine PYD ve ona yakın Kürt siteleri ve sosyal ağlardan derlediğimiz bilgi ve görüntülere göre bu sabah çetelerin elindeki bir tank Serekaniye'de havaya uçuruldu. Çeteler ölülerini sınıra yakın bölgelerde gömerlerken yaralılarını da sınırın Türkiye tarafındaki Ceylanpınar (Serekaniye) kasabasına getirdikleri ve burada tedavi ettikleri öğrenildi. 
   KUK başkanı Abdulhakim Beşar'ın dünkü açıklamalarından sonra bugün henüz yeni bir açıklama yapılmadı. Hatırlanacağı üzere Beşar, Tüm Kürdistani güçleri Serekaniye'ye yığabileceklerini söylemişti. Sosyal ağlardan öğrendiğimize göre Batı Kürdistanlılar, Kuzeyli Kürtlerden Türk devleti ve çete işbirliğine karşı yürüyüşler ve gösteriler düzenlemesini istiyor. 
   Dünya basını hala tekelci şirketlerin basınla olan yakın ilişkilerinden ötürü olsa gerek Rojava ve Serekaniye'deki haklı Kürt direnişini görmedi. Tahminimce çetelerin saldırılarda  baskın pozisyona geçmesini beklemektedirler. Türk basını ise Kürdistan konulu tüm direnişleri hala görmezden gelmekte tarihsel körlüğünü bir kez daha göstermektedir. Ortadoğu'da ota boka yorum yapan liberal, sol, ulusalcı, İslamcı , muhafazakar bir yığın gereksiz haber sitesi ve yazar TR gündemiyle meşgulken, Rojava'daki direniş,  Kürt siyasi hareketi açısından TR soluyla geliştirdiği ilişkileri gözden geçirmesi gerektiği yorumları yapılıyor. Özellikle BDP'li vekillerin Kuzey'deki barış umudu adına geliştirdikleri kimi Türkiyeci yorumlar ve yazılar Kürtler tarafından büyük tepki çekmektedir. TR'de polis ve yargı terörünün Kürt gündemi önüne geçtiği de gözlemleniyor. 
Bugün Qamişlo'da, Serekaniye çatışmalarında yaşamını yitiren Qamişlolu üç Kürt militanın cenaze töreninden... (Fotoğraflar Twitterdan konuyla ilgili aktivist ve gazetecilerden alınıp düzenlenmiştir.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler