Son Dakika: Cindires ve Atma arasında silahlar sustu (ANF)


Efrin

Batı Kürdistan'ın Efrin kentine bağlı Cindires ilçesi ile Suriye'nin İdlib kentine bağlı Atma arasında yaklaşık iki haftadır YPG ile El Kaide arsında yaşanan  çatışmaların durması için ara bir formül bulundu. Silahlar şimdilik sustu.  
Bu alandaki çatışmalar 24 Eylül'de El Kaide bağlantılı Irak-Şam İslam Devleti'nin (IŞİD), YPG'nin Cinderes ilçesi ile Türkiye sınırındak Atma arasında ele geçirdiği mevzilere yönelik ağır silahlarla saldırıda bulunmasıyla başladı.  Yaklaşık iki haftadır süren çatışmalarda El Kaide bağlantılı gruplar ağır kayıplar verdi. Ölenler arasında IŞİD Genel Komutanı Ömer El Şişani(not'a bakınız)  ve IŞİD emiri Abdulkerim El İmarati de bulunuyordu.
Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) genel komutanlığından bazı kişilerin araya girmesi ile çatışmalar 4 Ekim gecesi saat 22.00'den itibaren durdu. Daha sonra çatışma nedeni olarak görülen tepelere ilişkin bir ara formül geliştirildi. Bazı tepelerin denetimi bir süreliğine ÖSO'ya bırakıldı.
Bugün saat 09.00'andan itibaren ÖSO yönetiminden Ebu Mehmud ve YPG ile IŞİD'den temsilcilerin bulunduğu bir heyet, Şêx (Şeyh) Keres kontrol noktasındaki İslamcı grupları çıkarmaya başladı.
Heyet daha sonra çatışma nedeni olan diğer tepelerdeki güçlerin de yerlerini ÖSO'ya bırakması için harekete geçti.
Bu ara formül ile şimdilik sessizlik hakim. Ara formüle bağlı kalınması halinde önümüzdeki süreçte ÖSO ile YPG arasında söz konusu formülün resmi bir anlaşma ile kalıcılaştırılması üzerine mutabık olundu.  
   NOT: Ömer El Şişani'nin öldürüldüğüne dair bilgi kesinleşmedi. İŞİD görüntü yayınlayarak ölümü yalanladı. Fakat öldürülen eleman da önemli bir komutandı. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler