Rojava Güncesi (22 Mayıs)


Girke Lege:
YPG güçleri Girke Lege’deki denetim alanını genişletti. İçinde Arap köylerinin de olduğu (Gundên Elyûsifiyê, Sukeriyat, Elsebîhiyê, Rimêla paşa, Rimêla Şêx û Elcinêdiyê.) daha geniş bir bölgeyi denetimi altına aldığını bildirdi. 
Heseke:
Süryani topluluğu kültür merkezi açıldı. Süryani topluluğu aydınlarından  Îbreahîm Circis, bu tip aydınlanma merkezlerinin açılacağının devam edeceğini söyledi.
Efrin:
Asayiş güçleri 5 Arap hırsızı gözaltına aldığını bildirdi.
Gerginlik:
Rojava asayiş güçleri temsilcisi, El Parti’ye yakın kişilerin gözaltına alındığını doğrulayarak yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada, Güney Kürdistan sınırını geçip gelen bazı unsurların habersiz şekilde Rojava’ya girdiğini, Rojava’da silahlı ayaklanma için hazırlık yapılacağının istihbaratını aldıklarını bu nedenle tutuklama yapıldığını belirtildi. Tutuklanan kişilerin Rojava’da YPG’ye alternatif ordu kurmak planlarının da deşifre edildiği belirtildi.
Salih Muslim’in açıklaması:
“Elbette ki sorunlar vardır; yakıt sorunu, başka sorunlar da vardır. Ama halk kendisi karar veriyor kendisi uyguluyor. YPG onların çocuklarıdır. Herkes kalkıp PYD falan diyor. Hayır, orada PYD değil, halk kendi kendini yönetiyor. Bir halk çalışmasıdır halk yönetimidir. Ayrıca başka bir şey var, kimse buna dikkat etmiyor. Biz PYD olarak asla iktidar heveslisi olmadık. Örneğin halk kongreleri ve meclisleri oluyor, biz asla orada iktidar olmuyoruz. Bir üye olarak belki yer alırız, ama iktidar partisi değiliz, olmayacağız da. Herkes kendi kararını kendisi veriyor. Örneğin Kobani’de 200 doktor var. Toplanıp kendi sorunlarını ve görevlendirmelerini yapıyorlar. Sonra da bize de diyorlar, emir veriyorlar, diyor ‘biz böyle karar aldık, siz de bu şekilde davranacaksınız’, biz de uyuyoruz. Halk komiteleri oluşturuyoruz, her türlü sorunların çözülmesi için. Biz halkı topluyoruz, diyoruz ‘çözümü bulun bize emredin, biz de yapalım’. Halk ne isterse onu yapıyoruz. Rojava devriminin özgünlüğü de budur. Halk devrimidir” 

KDP-PYD Gerginliği Analiz:
Türk basınında bugün de Namık Durukan imzalı bir haber  Milliyet gazetesi aracılığıyla kamuoyuna servis edildi. Milliyet’in “Peşmerge’nin namlusu PYD’ye çevrildi.” spotlu haberi birkaç internet sitesinde de yayınlandı. Türkiye’de yayın yapan kimi sol internet siteleri de PYD ve KDP arasındaki çelişkilerin derinleştirilmesi gibi bir üslupla haberi verdiler. Özellikle Sol Portal, neredeyse iki gücün çatışma halinde olduğunu yazıp çizdi. Daha önce Barzani’ye “ABD uşağı, emperyalist işbirlikçi” gibi yakıştırmalar yapan bu haber sitesi PKK-Devlet arasında sürdürülen görüşmelerden sonra “ÖSO ve emperyalizme uşaklık eden PYD” temalı haber ve yorumlar yayınlamıştı. Suriye’de Esat rejiminin Kürtleri yok sayan anayasal siyasetini savunanlarla Türkiye’de Kürtlerin statüsüz, kimliksiz yaşamalarını arzu edenlerin ortaklaştığı tek nokta şimdilik PYD öncülüğünde gelişen Rojava demokratik ulus devrimi karşıtlığıdır. Muhafazakar Türk aydınları PYD’yi Esat rejimine destek olmakla suçlarken solcu Türk aydınlarının bir kısmı da PYD’yi ÖSO ve dolaysıyla Amerika’ya yedeklenmiş bir güç olarak itham etmektedirler. Dikkat çekici olansa egemen Türk kibri kokan bu analizlerin bazı Kürt çevrelerince dillendirilmiş olması… Her fırsatta DBK (Yüksek Kürt Konseyi) ilkelerine bağlı olduğunu, amacın Suriye’deki kanlı rejim ve muhalifler arasında süren iç savaştan en az fiziki zararla Kürtleri korumak olduğunu belirten PYD ve dolaysıyla YPG’ye karşı beslenen bu düşmanlık anlaşılmaz, akıl dışı saptamalar olarak ancak açıklanabilir.
    Ulusal konferans çalışmaları geciktirildikçe birileri olası bazı gelişmeleri dinamitlemek için sürekli KDP-PYD gerginliğine oynuyor oynamasına da KDP ve PYD’nin buna fırsat veren uygulamaları da eleştiriye muhtaç. İç sorunları sürekli “dış güçler-şer odakları” mantığıyla açıklamak çözümsüzlüğü derinleştirir. İlk sorunda PYD’yi “Esat yanlısı” KDP’yi de “dış güç yanlısı” şeklinde karşılıklı etiketlemek ulusal demokratik devrimi geciktirir, kazanımları geriletir. Bin bir siyasi idare yönteminden sadece çatışma içeren seçenekleri tercih etmekse anlaşılır değildir.
  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler