Rojava Güncesi (29 Mayıs)

RENİŞAN: Çatışmalarda yaşamlarını kaybeden YPG savaşçılarının cenaze töreninden 

Heseke:
Yoğun  Kürt nüfusun yaşadığı Suriye’nin Haseke kentinde Asayiş aracına yönelik bombalı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir Asayiş üyesi ile 13 yaşındaki bir çocuk yaralandı.

Amude:
Kürt kadınlar, çeteci grupların saldırılarını protesto etti.
Komonisti Kurdistan Parti (K.K.P)-Kürdistan Komünist Partisi, Rojava’ya yönelik saldırılara karşı YPG’yi desteklediğini, YPG ile dayanışma içinde olacağını açıkladı.
Ayrıca Efrin’de bugün 2 YPG savaşçısı yaşamını kaybederken çok sayıda çete mensubu öldürüldü.

Efrin saldırıları:
Kürt gazeteci –aktivist Seyit Evran’ın bugün ANF’de yayınlanan haberinde Rojava kentlerine saldıran çeteci grupların ve buna karşı tavır alan ÖSO’ya bağlı bazı grupların açıklamalar söz konusu haberde mevcut.   Liva Ehrar Suriye, Liva El Furkan, Bedir Şehitleri Tugayları ve Sahil Şahinleri Tugayı, Afrin’deki saldırıya tepki gösterdiler. Kürt karşıtı bildirinin ve saldırıların arkasında BAAS rejiminin olduğuna dikkat çekildi. YPG ise Kürt köylerine saldıran çeteci grupları köylerden söküp atma operasyonlarını yoğunlaştırdı. Çeteci grupların yüzlerce sivil Kürt’ü kaçırmasına karşı ÖSO içindeki kimi muhalif gruplar da açıklamalar yaptılar:
  Liva Ehrar Suriye Tugayı sorumlusu Ali Bilo: “Sivillerin kaçırılması insani bir şey değildir. Çatışan güçlerin sivilleri hedef alması ahlaki değildir. Onların bırakılması için çaba sürdüreceğiz.
LİVA FURKAN: “Yayınlanan Kürt karşıtı bildiriyle ilgimiz yoktur. Kürt bölgelerinde yaşananlar karışıklık çıkarmak amaçlıdır. Ve devlet destekli yürütülen çalışmalardır. Amacımız devlete hizmet eden bu grupları açığa çıkarıp bölge şeriat mahkemesinde yargılamaktır onun için çalışıyoruz.”
SAHİL ŞAHİNLERİ:
 “Afrin ve çevresine saldıran güçler rejim tarafından örgütlendirilmiştir. Kürtlerle kardeş bir halkız kaderimiz birdir. Birbirimizle savaş değil barış içinde yaşıyoruz ve yaşamaya devam edeceğiz.”
   Analiz:
Cenevre 2 süreci başlamışken Kürtlere yönelik bu tip çeteci saldırılar birçok şeyi hedeflemektedir.  Türkiye, Katar, Sudia gibi devletlerin desteklediği çeteci grupların PYD’nin bölgede etkinliğini zayıflatma, olası Batıcı çözümde Kürtlerin bölgesel statülerini engellemek,  PYD’yi rejimle dirsek temasında gibi göstererek Kürtler nezdinde itibarsızlaştırmayı hedefleyen daha büyük komplocuların politik hesaplarının bir sonucudur bu saldırılar. Özellikle ÖSO içindeki kimi grupların saldırılara yönelik sert tutumu ise şimdilik takdire şayan… Arap Baharının devrimsel ve demokratik amaçlarının yanı sıra isyanın meşru zeminini ve şartlarını kullanıp daha güçlü bir diktatörlük arzusunda olan gruplar da var. Bunlar her devrimsel sürecin sancıları olarak değerlendirilse de özellikle Türkiyeli Müslüman, ulusalcı ve solcu çevrelerin Türk merkezli bakış açıları, imparatorluk hayalleri şimdilik ertelenmiş durumda. Bu imparatorluk hayallerine asıl darbeyi de Rojava Kürtleri vurmuş durumda.  Öcalan’ın yumuşak konfederalizm çözümü mevcut siyasi gerçeklikte hikaye gibi görünse de aslında serinkanlı düşünenler açısından bölgedeki temel sorunların çözümü için en ahlaki ( siyaset, sosyal, kültürel, askeri) çözüm gibi duruyor.  PYD’nin ve diğer Kürt grupların Rojava ulusal demokratik devrimi örgütleme, inşa etme, yayma çalışmaları da bunu kanıtlıyor.
     Batı’nın on yıl sonra yıkmak isteyeceği  rejimlere desteği de Batı’nın sadece kapitalist ilişki biçimleriyle açıklanamaz. Bu, aynı zamanda taa Köleci dönemden gıdasını alan talan burjuvazisinin günü, dönemi kurtarma kofluğu olarak da adlandırılabilir.

   NOT: Rojava günlüğü ANHA, ANF, Rudaw, Pukmedia ve sosyal ağlarda kimi aktivist ve gazetecilerin haber, yorum ve bildirimlerinden yararlanmaktadır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler