Balint Szlanko – @balintszlanko nun Kürtler, Al Kaide'yi neden yeniyor, yazısı. (Türkçe)




Bu çeviriyi tümden google transleteden yararlanarak yaptım. Birebir çeviri değildir. Szlanko yaz aylarında Rojava'ya gitmiş, orada yoğun gözlemler yapmış, bu gözlemlerini videoya da alıp Macar televizyonlarında yayınlatmıştı. Onun yerine düşünerek bazı bölümleri kendimce çözmeye çalıştım.
1.       Birleşik komuta ve kontrol yapıları:
İsyancı güçlerin aksine Kürt silahlı grup YPG, tek merkezden komuta ediliyor. Bu komuta yapısı 120 km’den fazla bir sınır  üzerinde birçok savaşçı varlığı organize edebiliyor. (120 km dediği sanırım Tel Koçer'den başlayıp Semelka'dan biten hat. Yani Tel Koçer-Derik hattı) Suriye’deki isyancılar en az 6 temel gruba bölünmüş durumda ( İŞİD, Al Nusra, Ahrar al Şam, Kürt İslam Cephesi, Liwa Tevhid ve ÖSO) Bu bölünmüşlük durumu da farklı okunabilir. Gerçekte birçok alanda bir birileriyle çatışan gruplar YPG’ye karşı bazı bölgelerde birlikte haraket edebiliyorlar. 
2.       Üstün taktik beceri ve disiplin:
YPG operasyonlarının tüm derinliğini değerlendirmek zor. Ama oralarda bulunduğum dönem şunu gözlemledim: Kazdıkları mevziler, makineli tüfekleri kullanma biçimleri, keskin nişancı yetenekleri ile seri örgütlenebilen bir yapı gördük. Cephelerde birçok kontrol noktası oluşturdular. Beton bloklar ve kum torbalarıyla mevzilerini güçlendiriyorlar. YPG, Türk devletiyle onlarca yıldır savaşan PKK’den eğitim alıyor. YPG’ye savaş taktikleri konusunda eğitim veren PKK’lilerin varlığını biliyorum.
3.       Geniş halk desteği:
YPG’nin siyasi öncüsü PYD, Kürt bölgelerinde bolca eleştiri almasına rağmen halk tarafından desteklenen bir parti. Kürt İslamcılara ve isyancı güçlere nazaran Kürt şehirlerinde YPG’nin çok güçlü bir halk desteği var. Bu destek onu ayakta tutuyor. Sadece Kürtlerden değil; YPG, Araplar ve Hristiyanlardan da ciddi destek görüyor. Oysa diğer isyancıların kontrol ettiği bölgelerde yolsuzluk, hırsızlık, nefret, korku var. YPG’lilerin cenaze törenleri bile büyük törenlere sahne oluyor.
4.       Güçlü bir ideoloji:
YPG, Kürtlerin tarihsel konumundan, tarihsel haklılığından yararlanıyor. Bölgede seküler-milliyetçi eğilimlere sahip tek grup. Başka halklara ve etnik gruplara karşı dışlayıcı değil kazanımcıdır, eşitlikçidir. Sünni Araplar ve Hristiyanları ortak düşman konusunda ikna etmiş görünüyor. Milliyetçilik dünyanın birçok yerinde yabancı düşmanlığına dönüşmesine rağmen bu koşullarda bile Kürt bölgelerinde bunu gözlemleyemedim. Böyle bir tehlikenin işaretleri henüz yok.
5.       Açık politik sistem:
PYD’nin Kürt rakipleri onu baskıcı olmakla suçlasalar da PYD, Rojava Geçici Yönetimi’nde onlara ve diğer azınlık gruplara da temsil hakkı tanıdı. Diktatörlüğün ve İslamcı muhaliflerin zorbalığına karşı PYD’nin önerdiği sistem şu an gelecek için en sağlam model.
6.       İyi bir yol ağı:
Kürt kentleri coğrafi olarak birbirinden kopuk olmasına rağmen iyi bir yol ağına sahip. Bölgenin tamamında iyi asfalt yollar mevcut. Bu, bir şans olabilir. Hem askeri açıdan hem de sivil açıdan ulaşım görece kolay. Yarım günde özerk bölgenin bir ucundan diğer ucuna gidebilişiniz.
7.       Yakıta erişim:
Hasaki’deki Suriye petrollerinin yüzde 60’ı YPG’nin denetiminde. Rafineriler tam kapasite çalışmasa da tankerlerle petrolün taşınması YPG’nin kontrolünde.
8.       Güvenli sağlam vatan cephesi:
Kürt kentleri bugüne kadar Suriye rejiminin ağır hava bombardımanına maruz kalmadı. Kürt silahlı gruplar çoğu zaman rejimle doğrudan silahlı çatışmalardan kaçınmışlardır. Ama kasaba ve köylerde hala elektrik ve benzeri hizmetlerin sağlanmasında ciddi zorluklar var. Kürtleri hala büyük zorluklar beklemesine rağmen bugüne kadar YPG’nin yardımcı olduğu hizmetler de halka ulaştırılmaya çalışılıyor.
9.       Akıllı strateji:

Kürtlerin amacı bölgelerini korumak ve idare etmek. Bunu İslamcılar ve FSA gibi kentlerini terörize etmeden başarıyorlar. Bölgede Kürtler, siyasi-sosyal hayatı iç savaşa rağmen düzenlemek istiyorlar.  Ama Kürtler yine de dikkatli olmak zorundalar, çünkü ağır bir ekonomik ambargo altındalar. Tüm sınır kapıları ticari faaliyetlere kapalı. Askeri açıdan da baskı altında olmalarına rağmen YPG’nin Tel Koçer sınır kapısını ele geçirmesi büyük başarı sayılır. Suriye rejimi ile zimni bir uzlaşma görünüyor olmasına rağmen rejimin Kürt hareketinden rahatsız olduğu açık. Her an bir çatışma bekleniyor. Hala özerk Kürdistan’ın iki şehrinde rejimin topçu ve hava saldırı kuvvetleri mevcut. Kürtler için bundan sonra da rejim hala ciddi bir tehdit. 
Söz konusu yazı bu linkten okunabilir: http://www.joshualandis.com/blog/syrias-kurds-beating-al-qaeda-balint-szlanko/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler