Türk Basınında YPG-El Qaide savaşı ve Rojava

    Milliyet gazetesinden Namık Durukan, Kürt basınından yararlanarak manşet haberi yapmış. Kullanılan Türk hükümetini ve kamuoyunu tahrike yönelik. Arabiya sınır kapısına yönelik YPG'nin tedbirleri çoktan var. Özellikle Irak İslam Devleti militanlarının Rojava'ya doğru giriş kapılarından biri Al Arabaya... Yine de PYD ve YPG üzerinden haberi vermesi gazetecilik sayılır. 
   
  Hiçbir kaynağa dayanmayan Star'ın manşet haberi ise tam komedi. Suriye'de El Qaide ve ona yakın unsurların kirli proajitasyonunu manşete çekip Türk hükumetinin desteklediği çeteleri çatışma gerekçelerinden soyutlayarak haber yapmasıysa rezillik. Esad'ın PYD'yi kullanması için PYD'nin Kürdistan diye bir derdinin olmaması gerekir. Çok basit bir habercilik kuralı olan "Neden" sorusunu pas geçen pespaye Star kirli savaşın çete tarafı. 
   

"Birbirlerini yesinler." tadında bir haber... Fazla söze gerek yok. 

Suriye sınırında Türkiye açısından herhangi bir vahim gelişme yoktur. Güneş, sanırım Kürt fobisini canlı tutmak için savaş pornosu unsurlarını manşete taşımayı uygun görmüş. 
      
    Hükumet yanlısı Yenişafak ise oldukça fantastik bir manşetle okurlarının hizmetinde. PYD, Suriyeli muhaliflere savaş açmadı. Suriye'ye daha çok dışarıdan gelen radikal psikopatların Rojava'ya saldırmalarını engelledi. Olan biten bu. Yenişafak'ın harita bilgisi de zayıf. Lazkiye nere, Tel Abyad nere?
   
   Birgün gazetesi ise küçük kareden gördüğü Rojava haberini ergence bir dille okurlarına sunmuş. Kürtlerin ağzına bir kaşık destek balı çalarak onları Kemalizmin domine ettiği Gezi eylemlerine çekme hesabında. SoL gazetesine göre zaten Rojava'da bir olay yok. Ancak magazinel olursa haber olur. Vatansever solun Rojava korkusu Esat'ın da bölgede pasifize edilmesi anlamına gelir. Muhtemelen Türk hükumeti yakın bir zamanda çetecilere sunduğu lojistik desteği Esat ile diplomatik ilişki geliştirerek dengeleyecek. Çünkü Türk siyasi aklı Kürt siyasetinin dinamikleri karşısında çökmüştür. Vatansever şovenist solla bu konuda aynı hizaya düşecektir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler