Yabancı Basında Batı Kürdistan ve YPG-El Qaide savaşı

     Batı Kürdistan'da YPG ve Cephet El Ekrad'ın El Qaide, El Nusra, Ahrar el Şam ve birkaç radikal İslamcı grupla çatışmaları önümüzdeki günlerde Batı Dünyasının ilgisini epey çekeceğe benziyor.  İngiliz basınının suskunluğu ise devam ediyor. Özellikle BBC son günlerde yaşanan çatışmalı sürece dair tek kelime geçmedi. Bu durum, akıllara Türk hükumetinin Gezi olayları sırasında BBC ile yaşadığı sıkıntılardan kaynaklandığı kuşkusunu düşürüyor. 
    WP
    Washington Post'ta Rahat Husain'in bugün yayınlanan makalesinde PYD'ye bağlı YPG birliklerinin Serekaniye'de ele geçirdikleri El Qaide üyelerinin kimlikleri ve uçuş istikametleri konu edinilmiş. Makalenin tamamında Suriye'de isyancı güçlerin Batı'da ve İnsan hakları örgütlerinde yarattığı kaygılar ön plana çıkarılmış. El Nusra militanlarının Türk vizesiyle Suriye Kürdistanı'na giriş yaptığını PYD kaynaklarını referans vererek yazmış. 
Yazının tamamı bu linkten okunabilir. http://communities.washingtontimes.com/neighborhood/american-muslim/2013/jul/22/syrian-rebels-attack-shiite-shrines-and-threaten-c/
    mideast.foreignpolicy. sitesinde Gönül Tol imzasıyla yayınlanan bir analizde de Türk devletinin kaygıları, sınır sorunları çatışmalar ayrıntılı ele alınmış. 
     
link: http://mideast.foreignpolicy.com/posts/2012/08/29/syrias_kurdish_challenge_to_turkey
   Foxnews
   Foxnews, 2 gün önce Batı Kürdistanlı güçlerin El Qaide saldırılarına yönelik savunma savaşını ayrıntılı haberlerle geçti. AFP'den Sammy Ketz'in  PYD'nin otonomi çıkışı analizi de yer almaktadır.  Edinbrugh Üniversitesi profesörlerinden Thomas Pierret'in Kürdistan'ın özerkliğine dair görüşlerine de yer verildi. Pierret kısaca: " Kürtler kendi bölgelerinde (Suriye'nin kuzeyinde) kendi çıkarlarına engel olabilecek unsurları ortadan kaldırmaya devam ediyor. Radikal mücahitler bu engellerden biriydi." dedi. 
http://www.foxnews.com/world/2013/07/19/syria-kurds-fight-jihadists-for-their-autonomy-analysts/

   http://www.foxnews.com/world/2013/07/20/syria-kurds-expel-jihadists-seize-weapons-ngo/

 yazının tamamı için link: http://www.foxnews.com/world/2013/07/19/syria-kurds-fight-jihadists-for-their-autonomy-analysts/
   Reuters
     Reuters'te üç gün önce  Erika Solomon and Isabel Coles imzalı bir analiz yayınlandı.  Analiz'de; Suriye'de Kürt gruplarının bölgesel otonomi çalışmaları, anayasa referandumu duyuruları ve olası seçim hazırlıkları konu edildi. Türkiye'nin ve Suriye'deki rejim muhaliflerinin ortak kaygıları, korkuları da değerlendirildi. 
yazının tamamı için : http://www.reuters.com/article/2013/07/19/us-syria-crisis-kurds-idUSBRE96I0GY20130719
   İsrail 
   4 gün önce The Times İsrail'de Ilan Ben Zion'un köşesinde ise Batı Kürdistan'da yaşanan çatışmalar, çatışmaların taraflar arasında yarattığı kaygılar, Ankara'nın konuya dair endişeleri belirtilmiş.
yazının tamamı için link: http://www.timesofisrael.com/syrian-kurds-to-declare-autonomy-from-damascus/

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran