Rojava meselesini @welatopinion twitterden uluslararası konumuyla değerlendirdi

1-Türkiye,İran ve KDP Rojava'da PYD'nin başarılı olmasını istemiyor. İran ve Türkiye KRG'yle olan jeopolitik ilişkilerinden hoşnut.
2- İran,Suriye ve Türkiye'de aktif silahlı güçleri bulunan bir ulus hareketi olarak KCK bu ülkelerin milli menfaatleri için daha büyük bir tehdit olarak algılanıyor.
3-Türkiye güçlü bir PYD ve Güçlü bir öz yönetime sahip Rojava'nın Türkiye Kürtleri üzerinde politik etkileri olacağını biliyor.
4-İran güçlü bir PYD'nin İran'a karşı savaşta PJAK'ı güçlendireceğini biliyor.Tahran merkez yönetimi için büyük bir tehdit.
5-KDP güçlü bir bir KCK görmek istemiyor çünkü KCK'yi jeopolitik değeri ve önemliliği için bir tehdit olarak görüyor.
6-KDP güçlü bir KCK'nin politik güçlerini muhafaza etmelerini sağlayan Güney'deki hükümetlerini ve tüm Kürdistan üzerindeki etkilerini tehdit edeceğini düşünüyor.
7-Kürt Yüksek Konseyi'nin rejim ve muhalifler arasındaki savaştaki nötr tavrı, gelecek planları adına Rojava'yi güçlendiriyor.
8-YPG Rojava üzerindeki kontrolünü artırdıkça Kürtlerin öz yönetim talepleri arkasındaki güç büyüyor. Kürtler mevcut durumu kabul etmeyecek.
9-Suriye iç savaşını kazanacak tarafın Kürtlerin özyönetimlerini koruyacağını ve bunun gerçekleşeceğini anlaması gerekiyor.
--------------------------------------
KDP için para ve petrol politik müzakerelerde bir araç olması ve jeopolitik önemlerini korulamaları için önemli. Kurdistan'ın diğer parçalarındaki etkilerini güçlendirmek için bile kullanıyorlar. Komala ve KDP-İ Koye'de kalabilmeleri karşılığında KDP'ye itaat etmeye zorlandı. KDP-İ ve Komala'nın bu seçimi onları daha da zayıflattı. KDP, KDP-İ ve Komala üzerindeki etkisini İran'la olan ilişkilerinde bir araç olarak kullanıyor. Şimdi de Rojava üzerinden aynısını Türkiye ile yapmak istiyorlar. KDP'nin planı istediği gibi gitmedi çünkü PJAK kuruldu ve PYD Türkiye'nin istediği gibi Suriye Ulusal Koalisyonuna katılmak yerine nötr kaldı. Türkiye Kürtlerin Suriye Ulusal Koalisyonuna katılmasının öz yönetim talebini zayıflatacağını ve Koalisyon üzerinden kendisinin Rojava'da daha fazla söz hakkına sahip olacağını umut etti.Bu nedenle KDP-S gibi ENKS partileri KDP'nin emriyle koalisyonun hala Kürt öz yönetimine karşı olmasına rağmen Koalisyona katıldılar. KDP ayrıca kendine yakın partilerin koalisyona katılımının kendisinin ve Türkiye'nin çıkarlarını güçlendireceğini ve PYD'yi zayıflatacağını düşünüyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler