Serekaniye çevresini özgürleştirme operasyonu askeri analizi; durum ve olası sonuçlar


YPG Hasaki ve Dirbesiye askeri meclisleri 26 Haziran 2013 yılında yaptıkları yazılı açıklamada Hasaki ve Dirbesiye-Qamişlo yolunun çetelerden önemli oranda temizlendiğini duyurmuşlardı. Bu açıklamadan birkaç ay önce YPG, Hasaki Şehit Felat Tugayı kurduğunu deklare etmişti.  Adım adım Batı Kürdistan’ın özgürleştirilmesi hedefi ise zaman zaman İŞİD-El Nusra-Ahrar uş Şam ve benzeri grupların engeliyle karşılaşıyordu. YPG, bu savaşta genel olarak büyük kentlerin merkezlerinde  hedeflerinin; Kürt kurumlarının açılmasını, yerel idarenin kentlerde yaşayan halklarca eşit bölüşülmesini ve siyasi partilerin faaliyetlerini korumak ile sosyal ve ekonomik hayatın iç savaş şartlarından en az etkilenmesini garanti etmek olarak belirtmişti. Bugün itibarıyla YPG bu hedeflerine büyük oranda ulaşmış durumdadır. Tüm bu hedeflerin yanı sıra, Kürdistan’da ulusal ordulaşmaya giden yolun da önünü açtı. Ordu gücünü arttırdı, Kürdistan’da “şiddet tekelini” elinde bulundurmaya özen gösterdi, bunun Kürt-Arap ve Kürt-Kürt kavgasını önlemek için de önemli bir taktik olduğunu düşünüyorum. YPJ ile kadın ordulaşmasını, YPG asayiş ile günlük hayatı “asgari müştereklerde” düzenlemeyi de başardı.  Eylül ayının ortalarından itibaren Tel koçer-Rimelan petrol bölgesini, Tel Koçer-Hasaki yolu boyunca güvenli bölgeyi, Tel Koçer ile Qamişlo ve Dirbesiye arasını özgürleştirme faaliyetlerine başlayan YPG, bunu yaklaşık 1 aylık bir sürede inanılması güç bir askeri hamleyle bitirdi. Tel Koçer’in özgürleşmesi Irak sınır ticareti gibi sonuçlarından başkagüvenli hatlar, güvenli yollar şeklinde de okunabilir. Şimdilik Batı Kürdistan’ın en sıkıntılı bölgesi Tel Abyad ile Tel Xalef arasındaki Araplaştırılmış hat ile Tel Xalef-Hasaki arasındaki yol ve  civar köyler.


YPG geçtiğimiz günlerde “Serekaniye Çevresini Özgürleştirme” operasyonu başlatmış ve operasyonun 1.günü en az 7 köy ve mezra Al-Nusra, Ahrar uş Şam, İŞİD ve Ahfad-ı Resul çetelerinden kurtarılmıştı. Bu operasyonda sıkıntılı olan tek köy Mijebra (Mişerfa) kaldı. Köye girilmesine rağmen olası kayıpların artmasından ötürü YPG güçleri, köyün çevresine çekildi. Mijebra’da hala Al Nusra mevzileri mevcuttur. Serekaniye’den Mişerfa ve oradan Esediye köyleri arasında kalan bölgede köy ve mezraları düşüren YPG Tel Xalef’i bir yay biçiminde kuşatmaya almış durumda. Bu arada Al Nusra ve diğer çeteler de boş durmamaktadır. Tel Abyad’dan Tel Xalef ve civarındaki köylere tankllı-araçlı savaşçı takviyesi yapıldı. Anlaşılan Tel Xalef’ye yönelik bu kuşatma Hasaki-Serekaniye arasındaki koridoru özgürleştirmenin finali olacaktır. YPG’nin başarılı olması durumunda tarihi bir adım olacaktır. Başarısızlık durumunda ise mevcut mevzilerin korunması bir o kadar önemli olacaktır.
Silah durumu:  Tel Koçer’den YPG’nin ele geçirdiği tank ve araçlardan bir kısmı bu bölgeye takviye edildi. Al Qaide’ye bağlı grupların cehennem topları (Cannon Hell) adını verdikleri toplardan birkaçı da bu bölgede konuşlu. Bu topların negatif özelliği ekstra başlık takılabilmesi… Sanırım yakıcı bir madde ile daha etkili hale getirilmiş. Fakat Al Qaide gruplarının etkili havan ve top atışları yapabilmesi için saldırı pozisyonunda ve ileri gözetleme timlerinin olması gerekiyor. Zira bu toplarla dijital veriler ışığında isabetli atış yapabilmesi zor. Ancak deneme-yanılma yoluyla telsizli ve paftalı ileri gözetleme timlerinin yönlendirmesiyle isabetli atış imkanı var. Bugüne kadar daha çok sivil hedefleri vurdular. Diğer ferdi ve makineli grup silahları ise her iki tarafta da yeterince var.
Moral motivasyon durumu: YPG’nin geçen sene Kasım ayından bu yana çetelere karşı başlattığı operasyonların tamamı kayıplar ve ciddi aksaklıklara rağmen bugüne kadar hep başarılı oldu. Önce Al Qaide saldırılarının etkisini kırdılar, sonra aktif savunma pozisyonuyla kazandıkları yerleri korumayı başardılar, daha sonra saldırma-kuşatma ve ele geçirmeyi başardılar. Bu durumda YPG’nin askeri açıdan moral motivasyonu üst düzeyde. Al Qaide gruplarının 2012-2013 yılı boyunca Esat rejimine yönelik başarılın operasyonları dışında onları ayakta tutacak bir moral motivasyon değeri zayıf. Kaldı ki YPG ile savaşlarında YPG, bunların “General korku” tarzını da yendi. Artık sonuç alıcı operasyonlardan sonra yuvalandıkları her yerde sökülüp atılıyorlar. Şimdilik Efrin cephesinde ele geçirdikleri sınır kapısı ve çevresini korumada başarılı oldular.
Komuta yeteneği:  Al Qaide’ya bağlı grupların içerisinde en disiplinli grup sanırım Al Nusra cephesi… Bu grup da yer yer İŞİD ve ÖSO ile girdiği başarısız çatışmalardan sonra savaşçı yeteneklerini kaybetmiş görünüyor. Yayınladıkları operasyon videolaerında başarısız oldukları alanlarda genelde diğer grupların “ihaneti” argümanıyla günü kurtarma telaşındalar. YPG, tek tip bir ordulaşama olduğu için başarısız operasyonlarda kendi askeri muhasebesini yapıp yeniden organize olabilecek kabiliyette olduğunu gösterdi. Ayrıca YPG askeri meclisleri ve genel komutanlığı cephe bilançolarını gerçekçi bir şekilde sunmaktadır. Genelde verilen bilanço bağımsız kaynaklarca doğrulanabiliyor. Düşman çete grupları ise YPG’yi Esat ordusu, Irak ordusu, İran ordusu hatta Hizbullah ile işbirliği içinde göstererek kendi başarısızlıklarını gizleyen yalancı komutaya sahip. YPG, bunu mutlaka psikolojik açıdan da kullanıyordur.

3 Kasım 2013 itibarıyla YPG’nin Serekaniye operasyonu çerçevesinde ele geçirdiği köy ve mezralar.

Tel Xalef’in özgürleştirilmesi demek Al Qaide ve ona bağlı “küresel vekalet savaşçı gruplarını” Tel Abyad hattına sıkıştırmak demek. Rejimle çatışmaları da dikkate alındığında YPG’nin teklif edeceği ağır ateşkes koşullarını kabul etmek durumunda kalabilirler. Tel abyad (Gri Spi) –Rakka yolu artık bu çeteler için güvenli olmayacaktır.  Bundan sonra da Al Qaide ve ona bağlı gruplar Batı Kürdistan’ın iç yerleşim bölgeleri için tehlike olmaya devam edeceklerdir ama bu YPG’nin kesin zaferini de beraberinde getirebilir. Yine Tel Xalef’in özgürleştirilmesi halinde ÖSO’ya bağlı askeri meclisler ve onların siyasi kurumları (SUK gibi) Kürt Yüksek Konseyi ile ilişki geliştirmek durumunda kalacaktır. Esat rejimi ise federal, demokratik Suriye konusunda kendi koltuğuna rağmen rıza gösterebilir. Bunun önünde tek engel İslamcı diktatörlük hedefi olan gruplar olacaktır. Hala Rojava'da "ayrı ordu" gibi bozguncu siyasi ve askeri amaçları olan Kürtlerin direncinde de kesin kırılma olacaktır. Güney Kürdistan'ın anti PYD ve anti YPG şeklinde yükselen ateşi biraz daha yükselecek sonra normalleşcektir. Türk devleti de yeni komşusuyla sınır ticareti için yeni bir durumdeğerlendirmesi yapacaktır muhtemelen. 
    Küresel zorbalığın Kürdistan'da yenilmesi dileğiyle... 
 Not: Eylemsel bazı askeri ve savaşçı taktikleri yazmadım. Bunun sakıncalı olabileceğini düşünüyorum. Operasyonun tamamına erdirilmesinden sonra yeni bir durum değerlendirmesi yapacağım 

Yorumlar

  1. gözümüz kulagimiz umudumuz sevgimiz gururumuz sizinle

    YanıtlaSil
  2. çok önemli bir şey yapıyorsunuz şuanda rojavadan sağlıklı alınabilen tek kaynak bu site sonsuz kez teşekkurler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran