Hewler (Erbil)'de Rojava ile ilgili Kürt uzlaşması arayışları


KYK toplanıyor

Batı Kürdistan'daki Kürtleri temsil eden Kürt Yüksek Konseyi'nin (KYK) Batı Kürdistan Halk Meclisi (MGRK) üyeleri, KYK içinde yaşanan sorunları tartışmak üzere Hewlêr'de YNK ve PDK politbüro üyeleriyle biraraya geldi. Halk Meclisi Üyesi Abdulselam Ahmed, "ENKS Kürt Yüksek Konseyi'ni kendisi için siyasi bir irade olarak görmüyor" dedi. 

Federal Kürdistan Başkanlık Divanı tarafında davet edilen Kürt Yüksek Konseyi (KYK) üyelerinin, Hewlêr'deki temasları devam ediyor. KYK'yi oluşturan iki meclisten biri olan Suriye Kürt Ulusal Konseyi'nin (ENKS) kendi içinde sürdüğü toplantılar dördüncü gününe girdi. Buna rağmen toplantıların içeriğine ve sonuçlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmış değil. Konsey bileşeni MGRK (Batı Kürdistan Halk Meclisi) ise Federal Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ile yaptığı toplantı ardından, önceki gün de PDK ve YNK temsilcileriyle biraraya geldi. Görüşmeye YNK'yi temsilen politbüro üyesi Sait Pir, PDK'yi temsilen de politbüro üyesi Cafer İbrahimi katıldı. Görüşmede Federal Bölge Başkanlık Divanı adına da Dr. Hamid Derbendi yer aldı. MGRK üyeleri, toplantıda Batı Kürdistan'ın durumu ve KYK'de yaşanan sorunlara ilişkin bilgi verdi. 

ENKS'deki sorunlar engel

Toplantıya ilişkin konuşan MGRK üyesi Abdulselam Ahmed, KYK içinde yaşanan sorunların nedeni olarak ENKS'yi gösterdi. Ahmed, "ENKS'deki partiler Hewlêr ittifakına inanmıyor. KYK'yi kendisi için siyasi bir irade olarak görmüyor" dedi. Ahmed, yaşanan sorunlara ilişkin şu değerlendirmede bulundu: "Hewlêr ittifakının hayata geçmesinin önündeki en büyük engel ENKS'nin içindeki sorunlardır. Bilindiği üzere ENKS 16 partiden oluşuyor. Bundan dolayı ENKS'nin karar alması çok zor oluyor. Aynı şekilde KYK'de alınan kararların uygulanmasında da sorunlar yaşanıyor. Kendi aralarında hemfikir değiller. Her biri başka bir güce bağlı hareket ediyor. Herkes kendine göre hareket ediyor. ENKS'deki her parti Kürt Yüksek Konseyi'nde alınan kararlara göre değil, kendine göre hareket ediyor. Sorun da bundan kaynaklanıyor.  KYK'nin genelinde yaşanan bir sorun yok. KYK'de biz on üye oturup karar alıyoruz, ama kararların uygulanmasında sorun çıkıyor. Bunun nedeni de ENKS, KYK'de alınan kararları kendi içinde tartıştırıyor ama uygulamıyor." 

KYK bölünmedi

Kendi içinde yaşanan sorunlardan dolayı KYK'nin ikiye bölündüğü yönünde bir yorum yapmanın yanlış olacağını belirten Ahmed, ENKS içindeki partilerin çoğunun KYK'nin yanında yer aldığını, sorun yaratan kesimin sadece birkaç parti olduğunu ifade etti. 
ÖSO'nun Türkiye sınırından tanklarla Serêkaniyê'ye girmesine de değinen Ahmed, tüm Kürtleri bu duruma karşı tavır almaya ve YPG'ye destek olmaya çağırdı.

Konsey bileşenleri bir arada 

Kürt Yüksek Konseyi bileşenleri MGRK ve ENKS'yi oluşturan 16 parti temsilcisi bugün Hewlêr'de bir araya geliyor. Görüşmeye PDK ve YNK'nin üst düzey temsilcilerinin yanısıra farklı siyasi çevrelerden temsilcilerin de katılması bekleniyor. Sözkonusu toplantı ardından da KYK'nin toplanması öngörülüyor.

NİHAT KAYA / DİHA/HEWLÊR

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler