Kürt Konseyi askeri güçleri birleştirmek istiyor


ANF
13:12 / 24 Kasım 2012
HEWLER - Batı Kürdistan Kürt Yüksek Konseyi (KYK) Üyesi Aldar Xelil, diğer KYK üyesi partilerle Askeri Komite ile Dışilişkiler Komitesi’nin yeniden kurulması, yine Suriye’de demokratik sistemin kurulması konusunda anlaştıklarını söyledi. Xelil ayrıca, yabancı silahlı grupların varlıklarına karşı ortak bir görüşünde bulunduğunu belirterek, Batı Kürdistan’da 2 savunma gücünün olamayacağı, tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini kaydetti.

Batı Kürdistan Kürt Yüksek Konseyi’nin (KYK) Hewler görüşmeleri devam ediyor. Batı Kürdistan Demokratik Halk Hareketi (Tev-Dem) temsilcisi KYK üyesi Aldar Xelil, KYK üyesi diğer partilerle gerçekleştirdikleri toplantılarla ilgili ANF’ye konuştu.

Hewler’deki görüşme trafiğinde, ilk olarak Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ardından ise Bölge Başkanlık Divanı ve en son olarak da Batı Kürdistanlı 12 parti ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini kaydeden Aldar Xelil, Bölge Başkanı ile bir kez daha görüşme ihtimalinin olduğunu söyledi.

KYK ASKERİ KOMİTESİ YENİDEN KURULACAK

Batı Kürdistan’da savunma gücü ve bazı çevrelerin silahlı gruplar oluşturma girişimlerine dikkat çeken Xelil, Batı Kürdistan’da 2 savunma gücünün olamayacağını, tüm güçlerin birleşmesi gerektiğini belirtti. Xelil, görüşmelerde bu konuyu değerlendirdiklerini belirterek, Kürt Yüksek Konseyi’ne başlı askeri komitenin yeniden kurulması ve tüm silahlı grupların birleşmesi üzerinde anlaştıklarını söyledi.

DIŞ İLİŞKİLER KOMİTESİ DE YENİDEN İNŞAA EDİLECEK

Aldar Xelil, görüşmelerde ayrıca KYK Dışilişkiler Komitesi’nin yeniden inşa edilmesi konusunda da anlaştıklarını belirterek, tüm dış görüşmelerin bu komite tarafından gerçekleştirileceğini kaydetti.

Xelil, görüşmelerde gündeme gelen diğer konularla ilgili ise şunları söyledi: “Kürt hareketinin taleplerinin ortaklaştırılması üzerinde duruldu. Burada, ‘Demokratik Federal Suriye, Kürt halkı ve Suriye toplumu için demokratik sistem’ ortak bir görüş açığa çıktı. Yine bundan böyle Batı Kürdistan tabirinin kullanılmasını istedik, ancak diğer partilere üye arkadaşlarımız karar vermediler ve kararı kongreleri sonrasına kadar ertelediler.”

‘YABANCI SİLAHLI GURUPLAR KABUL EDİLEMEZDİR’

Serêkaniyê’deki olaylar üzerinde de durduklarını belirten Aldar Xelil, “Biz, yabancı silahlı grupların bölgeye yönelik müdahalelerini kabul etmediğimiz konusunda birleştik. Yine Kürt halkının yabancı silahlı gruplar karşısındaki direnişini selamlama konusunda da fikir birliğine vardı” dedi.

YPG-PEŞMERGE ORTAK GÜÇ KURUYOR’A YALANLAMA

Aldar Xelil ayrıca, Batı Kürdistan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile Peşmerge gücünün ortak askeri güç kuracakları yönündeki haberleri yalanlayarak, söz konusu haberlerin gerçeklerden uzak olduğunu söyledi. Xelil, görüşmelerde sadece Batı Kürdistan’daki güçleri birleştirme üzerinde durduklarını söyledi. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler