Marksist haber sitesinin ÖSO düşkünlüğü, Liberal haber sitesinin haberciliği



Marksist haber sitesi, haber güya ANF'den alınmış. Ama ANF birkaç kaynağa dayandırarak Serekaniye'ye saldıran silahlı çetelerin bağlı olduğu, olabileceği ÖSO'yu işaret etmiş. Aşağıda da BBC'nin Türkçe haberi var. BBC de liberal. Bu durumda Marksistlerin haber ahlakını mı sorgulamalı?

Suriyeli muhaliflerle Kürtler arasındaki çatışmalar Rasulayn'a sıçradı

Son güncelleme: 20 KASIM 2012 - TSİ 16:16
Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgelerinin en güçlü grubu Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı ile Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı oldukları öne sürülen gruplar arasında yeniden çatışmalar yaşandığı bildirildi.
Bölgeden gelen haberlere göre, çatışmaların sonuncusu Şanlıurfa'ya bağlı Ceylanpınar'ın sınır komşusu Rasulayn kasabası ve çevresinde, Kürt nüfusun yoğunlukta olduğu bölgelerde silahlı güvenlik güçleri olarak addedilen Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile silahlı Arap çeteler arasında yaşanıyor.
Anadolu Ajansı, bayrak asmak isteyen PYD üyeleri ile buna izin vermeyen ÖSO mensupları arasında meydana gelen çatışmalarda PYD bölge sorumlusunun öldürüldüğünü ve iki taraftan en az 20 kişinin yaralandığını aktardı.
Avrupa merkezli, Kürtçe yayın yapan Ronahi TV bölge muhabiri Berfin Hezil, BBC Türkçe'ye çatışmaların sabah saatlerinde bölgede bulunan silahlı muhalif grupların Rasulayn girişindeki Kürt bayrağını indirmeye çalışmasıyla başladığını söyledi.
Reuters haber ajansı silahlı muhalif gruplar ile Kürt gruplar arasında yaşanan çatışmalardan kaçan yüzlerce ailenin dün Türkiye sınır girişinde toplandığını bildirdi.
Rasulayn geçtiğimiz haftalarda muhalifler ile Suriye ordusu arasında yaşanan çatışmalar ve Türkiye tarafından çıplak gözle izlenebilen hava bombardımanlarıyla sıkça gündeme gelmişti.

Cenaze, esir değişimi

Gazeteci Hezil, Kürtçe adı Serekani olan Rasulayn Meclis Başkanı olarak tarif ettiği Abid Halil'in çatışmalarda hayatını kaybettiğini de doğruladı.
Berfin Hezil, iki grubun dün gece yarısı itibarıyla çatışmayı sonlandırdıklarını ve "YPG'nin silahlı gruplara ait 15 cenazeyi teslim ettiğini" belirtti.
Hezil cenazelerin teslim edilmesi karşılığında, ÖSO adına savaştığını savunan Arap grupların "esir olarak tuttukları iki YPG üyesini de serbest bıraktığını" söyledi.

PYD Türkiye'yi suçladı

AFP haber ajansı PYD Eş Başkanı Salih Müslim'in zaten "güvenli" olan bir bölgeye muhaliflerin girmesini eleştirdiğini aktardı.
AFP Müslim'in "Kürt bölgeleri Şam, Hama ve Humus'tan binlerce mülteciye güvenli alan sağlıyor. ÖSO ile çatışmak istemiyoruz ancak bugün Rasulayn'daki olayı provoke eden üyeleri, emirleri Türkiye'den alıyor." ifadelerine yer verdi.
Kürt güçleri Suriye'de Beşar Esad yönetimine karşı ayaklanmalar başladığından bu yana titiz bir şekilde hem hükümete hem de muhalefet gruplarına mesafeli durmayı başarmıştı.
Ancak Ekim ayının başından bu yana Suriye'nin kuzey bölgelerinde Kürtlerin yoğunlukla yaşadığı bölgelerde otorite iddia eden Kürtler ile ÖSO'ya bağlı Arap-Sünni ağırlıklı silahlı gruplar zaman zaman çatışıyor.
PYD yönetimi, kendilerini Suriye'de halk devriminin bir parçası olarak gördüklerini, ancak kendi bölgelerinde ne rejim güçlerini, ne de ÖSO gruplarını istediklerini söylüyor.
Bu arada Anadolu Ajansı'na konuşan Yerel Kürt Komiteleri üyesi Behzat Yusuf ise, PYD'yi Esad rejimiyle birlikte hareket etmekle suçluyor.
Yusuf, PYD'yi Esad'ın himayesinde Kürtleri ezmekle suçluyor ve "Rasulayn'daki çatışma Araplarla Kürtler arasında değil, Arap ve Kürt muhaliflerle, yıllardır Esad'ın himayesinde Kürtleri ezen PYD arasında yaşanmaktadır.'' diyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler