İstanbul Indymedia'nın 2006 yılında geçtiği Rojava haberleri

Kürtler direniyor...

Şam'da 'katliam protestosuna' polis saldırısı
ŞAM (12.03.2006)- Suriye'nin başkenti Şam'da yaklaşık 150 kişilik bir grup, 12 Mart 2004 tarihinde Suriye rejiminin Kürtlere yönelik gerçekleştirdiği katliamı protesto etmek için, Başbakanlık binası önünde oturma eylemi yaptı. Güvenlik güçleri, olayların 2. yıldönümünde eyleme katılan göstericilere saldırarak 8 kişiyi gözaltına aldı.
Başkent Şam'da Kürtler ve bazı Suriyeli sivil toplum örgütleri, 12 Mart 2004 tarihinde Qamişlo'da meydana gelen olayları protesto etmek için, Başbakanlık binası yakınlarında oturma eylemi düzenledi.
Ellerinde, "Olay sorumlularının yargılanmasını istiyoruz", "Kürtler olaylarla ilgili adil soruşturma istiyor", "Okullardan atılan öğrencilerin okullarına dönmelerini istiyoruz", "12 Mart olaylarından zarar görenlere tazminat ödensin" yazılı pankartlar taşıyan göstericilere polis saldırdı. Ara sokaklara kaçan göstericilerle güvenlik güçleri arasında kovalamaca yaşandı.
12 Mart 2004 tarihinde Qamişlo Kenti'nde bir futbol maçı sırasında Kürt ve Arap taraftarlar arasında çatışma çıkmış, gelişen olaylar Haseki, Halep ve şam kentlerine sıçramıştı. Güvenlik güçlerinin müdahale ettiği olaylarda, 30 kişi hayatını kaybetmişti. Çok sayıda kişi de tutuklanmıştı. Saldırılar sonucu birçok iş yeri maddi zarara uğratılmıştı.
Halep’te 400 öğrenci Qamişlo olaylarını protesto etti
HALEP (12.03.2006)-Suriye’nin Halep kentinde yaklaşık 400 üniversite öğrencisi PYD’nin organizasyonu ile 12 Mart 2004 Qamışlo olaylarını protesto etmek için mumlu bir yürüyüş düzenledi. Ayrıca bölgeye ziyarette bulunan Kanada, Finlandiya, İsveç ve Norveç’ten dört kişilik bir heyet Haseki’de PYD üyeleri ile biraraya geldi.
Helep üniversitesi öğrencileri, bazı parti ve grupların üniversitede öğrencileri üzerinde korku salmaları ve tehditlerde bulunmalarına rağmen PYD’nin çağrısı ile saat 19.00’da sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Ellerinde mum taşıyan göstericiler, 12 Mart katliamını sessiz bir şekilde protesto etti. Ancak yürüyüşten önce üniversitede yapılan bir toplantıda, yürüyüşe katılanların tutuklanacakları ve kimsenin sahip çıkmayacağı şeklinde uyarılar yapılması dikkat çekti.
PYD karşıtı bazı partilerin eylemi sabote çabalarına rağmen öğrenciler eylemlerini gerçekleştirerek olaysız dağıldılar. Gösteriye üniversite güvenliğinden çok sayıda kişi de katıldı.
KANADA, FİNLANDİYA, İSVEÇ VE NORVEÇ’TEN BİR HEYET PYD İLE GÖRÜŞTÜ
Öte yandan Güneybatı Kürdistan’a 12 Mart olaylarına ilişkin incelemelerde bulunmak için giden Kanada, Finlandiya, İsveç ve Norveç’ten dört kişilik bir heyet Haseki’de PYD üyeleri ile biraraya geldi.
Qamişlo ve Haseki’den üç PYD yetkilisinin katıldığı toplantıda, Güneybatı Kürdistan’daki genel politik ve sosyal durum ve özellikle Cizire bölgesi ve 12 Mart’ta ilişkin tartışmalar yürütüldü.
İlk olarak Cizire bölgesine uğrayan heyet bugün Qamişlo’ya, düzenlenecek eylemleri izelemek için gitti. Heyetin ne zamana kadar inccelemelerinde bulunacağı bilinmezken, sivil toplum örgütleri ve muhalif partilerle görüşmelerde bulunması bekleniyor.
Şam’da üç Kürdün davası görüldü
ŞAM (12.03.2006)-Suriye Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde üç Kürdün duruşması görüldü. İki duruşma ileri bir tarihe ertelenirken, birine 2,5 yıl hapis cezadı verildi. Ayrıca Suriye güvenlik güçleri mahkeme önündeki protesto gösterisine müdahale ederek, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.
Şam’daki mahkemede, adları Esad Ragib Qasım, Semir Mamed Misto’un ve Salah Mihemed İbrahim olan üç Kürdün duruşması görüldü. Ancak Esad Ragip Qasim duruşmada hazır bulunmadığından mahkemesi 26 Mart’a ertelendi.
Semir Mamed Misto’un avukatlarının serbest bırakılma taleplerine rağmen duruşması 9 Nisan’a ertelendi. Mahkeme Salah Mihemed İbrahim’e ise 2,5 yıl hapis cezası verdi.
Mahkemenin görüldüğü sıralarda, kalabalık bir kitle eşliğinde duruşması görülenlerin ailesi mahkeme önünde gösteri yaptı. Suriye güvenlik güçleri gösteriye müdahale ederek, çok sayıda kişi gözaltına aldı.
Gözaltınan alınanların isimleri şöyle: Esad Şexo, Racal Temir Mustafa, Zubeyir Abdul Rahman, İsmail Mihemed Haci.
Güneybatı Kürdistan’da 12 Mart katliamı protesto edildi
FOTOĞRAFLI
QAMİŞLO (12.03.2006)-Güneybatı Kürdistan’da 12 Mart 2004’te Suriye güvenlik güçleri tarafından gerçekleşen katliamı protesto etmek amacıyla, Şam, El-Laziqiye, Kobani, Afrin, Derik ve Qamışlo’da prostesto gösterileri düzenlendi.
Şam üniversitesi öğrencileri düzenledikleri bir mitingle 12 mart katliamında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulundular. Bini aşkın kişinin katıldığı mitingde yaşamını yitirenlerin resimleri taşınırken, karanfiller dağıtıldı.
Suriye’nin El-Laziqiye kentinde çoğunluğu öğrencilerden oluşan yüzlerce kişi, katliamı protesto etmek için yürüyüş düzenledi.
Kobani’de bir grup avukat Baro önünde toplanarak, yaşamını yitirenler için protesto gösterisinde bulundu. Bununla birlikte Kobani’de Yekitiya Stara bağlı kadın birlikleri çok sayıda toplantı düzenleyerek, tepkilerini dile getirdi.
ŞEHİT AİLELERİ KOMİTESİ KURULDU
Toplantılarda Barış Anneleri ve Şehit Anneleri de mesajlar okudu. Kobani’de Şehit Aileleri mezarlığa giderek anmada bulundu. Eylemlerinin sonunda ise Şehit Aileleri Komitesi’nin kuruluşu ilan edildi.
Derik’te ise binlerce kişi kent merkezinden mezarlığa doğru yürüyüşe geçti. Mezarlıkta saygı duruşunda bulunduktan sonra konuşmalar yapıldı. PYD, Yekitiya Star mesajlarının okunmasının yanısıra, PYD Derik temsilcisi bir konuşma yaptı. Suriye Kardeşlik Komitesi de gösteriye temsilciler göndererek katılım gösterdi. Katliamda yaşamını yitirenlerin mezarlarına çiçekler bırakıldı. Atılan sloganlarla, katliam kınanırken, siyasi tutukluların serbest bırakılması istendi.
AFRİN VE QAMİŞLO’DA BİNLER KATILDI
Afrin’de öğleye doğru kent merkezinde binlerce kişi biraraya geldi. Ayrıca Afrin’e bağlı, Miske, Badinan, Hesenderan ve Qurtqulak köylerindeki mezarlıklar ziyaret edilerek katliamda yaşamını yitirenler anıldı. Halep üniversitesi öğrencileri ve barış anneleri de gösterilere katılarak mezarlıklara çiçekler bıraktı.
Qamişlo’da düzenlenen gösteriye, Cizire, Haseki, Tirbe Siye ve Amude’den binlerce kişi Hileli semtine gelerek mezarlığa ziyarette bulundu. Burada da mesajlar okundu. Ayrıca Suriye rejimi tarafından katledilen Şex Maşuq Xeznewi’nin oğlu Mihemed Murat bir anma konuşması yaptı.
Qamişlo’da Suriye Kardeşlik Komitesi, PYD gençlik komitesi, Qamışlo futbol takımı Nujin mesajlarını okudu. Şiirlerin okunduğu anmada, ‘’Şehitler ölmez’’ sloganı atıldı. Öte yandan Güneybatı Kürdistan’a 12 Mart olaylarına ilişkin incelemelerde bulunmak için gelen Kanada, Finlandiya, İsveç ve Norveç’ten dört kişilik heyet te Qamişlo’daki anmalara katıldı.
Gösterilerde siyah pankartlar üzerine beyaz yazılarla katliam protesto edildi. Gösterilerde ayrıca, Demokratik Konfederaslizm ve PYD bayrakları taşındı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran