Arap Baharı başlarken Kürtler ve PYD (Türk yazarların çarpıtmalarına gün gün cevap) @kvkv_ çeviri desteğiyle


2011:
21 Mart 2011: En barışçıl Newroz olan 2011 newrozu, Halep, Şam ve Rojava’nın bir çok kentinde kutlandı. Qamıslo’da hiçbir partiyle ilişiği bulunmayan bir grup gencin ‘’Özgürlük’’ adı altında şehir etrafında spotane bir gösteri yaptığı belirtildi. Bir Yekiti üyesi ise Baas rejimini protesto etmek için Amudi’deki gençleri örgütlediklerini söyledi.
19Nisan: KUK’a bağlı dokuz parti ile PYD Qamıslo’da önceki gün  toplandı. Toplantıda Suriye’deki gösterilere destek verirken Kürt partilerinin SUK’a katılmaması kararı çıktı. KUK’a üye  partilerden biri olan Gelecek Partisinin toplantı sırasındaki diğer Kürt partilerini sıkıştırarak bekle ve gör taktiğinden vazgeçip halkın seferberliğe çağırılması önerisi oy birliğiyle reddedildi.
24 Nisan 2011: 20 bine yakın Kürt,  Suriye’de özgürlük ve demokrasi için sokaklara çıktı. Barışçıl ve sakin geçen gösterilerde sadece Amude’de bir Yekiti üyesinin bir saatlik ayaküstü ifadesi alındı.
1 Mayıs 2011: Özgürlük ve Demokrasi için yeni gösteriler düzenlendi. Rojava’daki gösterilerde kullanılan sloganlar şunlar:
*İslamcılığa ve dinin politik bir araç olarak kullanılmasına hayır
*Demokratik bir devlete evet
*Politik ve etnik çeşitliliğe evet
*Anadil olmadan hayat olmaz
*Hayat boyu özgürlük istiyoruz, hayat boyu başkan değil
*Rejim halkların devrilmesini istiyor
*Halk rejimin devrilmesini istiyor
*Bütün politik tutsaklara özgürlük
Aynı gün içerisinde 2 Yekiti üyesi tutuklandı.

14 Mayıs 2011: Kürt partileri devrim başladığı zamandan itibaren ilk defa istekleri halk karşısında açıkladı. Suriye Kürt Vatansever Hareketi (Kürt Politik Konsey, Demokratik Birlik ve PYD):
*Göstericiler üzerindeki şiddetin ve barışçıl gösterilerin yasaklanmasının bitmesi
*Bütün özel mahkemelerin kaldırılması ve siyasi mahkumların serbest bırakılması(TR’ye ne kadar da benziyor)
*Bütün siyasi hareket ve partilerin hareket yetkilerine kavuşması
*Kürtlere yönelik ırkçı yöntemlerin ve yaklaşımların tamamen bitirilmesi
*Yeni bir milli organizasyon kurularak hiçbir grubun diğer gruba üstünlük sağlamadan tamamıyla Suriye halkının oylarıyla seçilmiş bir yapının yeniden kurulması, basın özgürlüğü
*Güçler ayrılığı ilkesinin garantisi
*Kürt halkının Suriye vatandaşlığına tam kabul edilerek milli haklarının iade edilmesi
*Tüm Suriye’deki etnik ve dini azınlıkların haklarının garantiye alınması
19 Mayıs 2011: Yaklaşık 20 bin insan Suriye’de daha fazla özgürlük ve demokrasi için protestolara katıldı. Tutuklamaların artması üzerine daha az insanın katıldığı söylendi. Efrin’de 16 gözaltı. Aynı gün içersinde Haseki valisi protestolara katılmayı yasakladı ve katılanlar hakkında işlem yapılacağını söyledi.
18 Haziran 2011: Rejim Kürtleri baskı ile tehdit etti. Arap aşiret liderleri ve Hristiyan bir Arap’ında aralarında bulunduğu bir delegasyon Rojava’da daha fazla gösteri olmamasını istediklerini  yoksa rejimin karşılık vereceğini  Kürt partilerine bildirdi.
4 Temmuz 2011: Şam’ın Ruknuddin ve Halep’in Şeyh Maksut ile Eşrefiye mahalleleri ile Rojava’da barışçıl gösteriler. Bir çok gözaltı. Amude’de ise rejim yanlısı bir gösteri yapmaya çalışılırken kepenk kapatma eylemi rejimin hayallerini suya düşürüyor.
1 Ağustos 2011: 20 ila 25 bin arasında kişinin katıldığı Rojava’daki gösterilerde rejimin bitmesi için çağrılarda bulunurken, Qamıslo, Amude ve Dırbesiye’de PKK bayraklarıyla sokağa dökülen PYD taraftarları, sadece Suriye ve Ala Rengin ile katılınması kararlaştırılan halk arasında karışıklığa sebep oldu.
8 Ağustos 2011: Ramazan başından beri günlük gösteriler. Ülke geneline yayılmış durumda. Protestoların mottosu ‘’Allah bizimle’’ ile hareket eden halk, son iki hafta boyunca PKK bayraklarıyla eylemlere destek veren PYD’nin de aynı motto ile eylemlere destek verdiği görüldü.
12 Eylül 2011: Mişel  Temo (Suriye Kürt Gelecek Hareketi  sözcüsü)’ya suikast girişimi. Mişel Temo Suriye hükümetini suçluyor. (Burası önemli)
16 Eylül 2011: Kobani ve Qamıslo’daki gösterilerde birçok gözaltı ve tutuklanma. Motto: ‘’Rejim düşene kadar devam edeceğiz.’’
2-3 Ekim 2011: İzinsiz gösterilere katılım sebebiyle bir  tutuklama dalgası. (Tutuklamalar PYD ve diğer Kürt partilerine yönelik)
10 Ekim 2011: Mişel Temo suikasti. Amude: http://www.youtube.com/v/HUlzDLcGUok
11 Ekim 2011: Mişel Temo’nun cenaze törenine göz-yaşartıcı bomba ve silahlarla müdahale. 15 bin kişinin sokaklara dökülmesi ile Amude gösterilerin en şiddetli geçtiği yer oldu. Amude http://www.youtube.com/v/jbcUlU8NR3k
Bütün Rojava genelinde 2 ölü ve sayısı belli olmayan yaralılar.
16 Ekim 2011: Sayısı belli olmayan ölü ve yaralılarla sonuçlanan Rojava geneli gösterilerinin yanı sıra, Efrin’de PYD taraftarı bin kişilik bir grup Kürtler için kültürel haklar talebinde bulunan bir yürüyüş düzenledi.
25 Ekim: Bunların yanı sıra Amude’de diğer dikkat çeken pankart ise PYD’nin bazı Kürt şehirlerinde Kürtçe dil eğitimi yapan okullar açması üzerine onu eleştiren ‘’Kürtçe dil okulları istemiyoruz, biz rejimin düşmesini istiyoruz.’’
7 Kasım 2011: Kürt gruplar arasında çatışmalar. PYD’nin de içinde bulunduğu Kürt Yurtsever Hareketi amaçlarının sistem değişikliği olduğunu söylerken, diğer göstericiler ise tek amaçlarının Esad’ın istifa etmesi olduğunu söylüyor. İlk grubun mottosu ‘’Devrimimiz gençlik devrimi’’ iken, ikinci grubun mottosu Suriye geneli ile aynı ‘’Allah u Ekber’’. Aynı gün Azadi partisi ikiye ayrılıyor. (Türk basınındaki yalancılara kaynak olan da bu gösteri, PYD’yi Türk devletinin ve SUK’un işaretiyle gösterilerden tasfiye amaçlı çalışmalar PYD’nin Kürtlere baskısı diye yazıldı, çizildi. Hemen hemen toplumsal gösteride olabilecek karışıklıklar)
15 Kasım 2011: Rojava’da gösterilere katılım artıyor. PYD ve bazı bağımsız gençlik örgütlerinin başını çektiği gösteriler  Suriye geneli ile aynı mottoyu taşıyordu, ‘’Suriye’nin Arap Ligi üyeliğnin dondurulması.’’ Qamıslo’da bütün gruplar gösterilerini ortak yaparken kendi partizan bayraklarını taşımama konusunda anlaştıkları fakat daha sonra bazı bağımsız gençlik örgütlerinin partizan bayraklarla katılması ile PYD ile aralarında tartışmalar çıktı.
19 Kasım 2011: Kobani’de Kürt Yurtsever Konsey’i beni temsil ediyor pankartları ile PYD ve Kürt gençlik örgütleri ortak bir gösteri düzenledi. Bazı katılımcılar rejim karşıtı sloganlar attı.
12 Aralık 2011: Rojava genelinde Suriye ile aynı mottoda eylemler devam ederken, Amude’de ise üç eylem dikkat çekti. Biri bağımsız gençlik örgütleri tarafından, biri PYD tarafından ve bir diğeri ise Kürt Yurtsever Konseyi tarafından.  (PYD’nin  barışçıl gösterileri domine etme dönemi başlıyor. SUK ve Türk devleti arasındaki görüşmeler de devam ediyor. KUK’un çabaları SUK’ta Kürt temsiliyeti açısından reddediliyor, SUK’te vitrin Kürtler gösterilerek PYD’nin organize ettiği gösteriler Türk basınınca itibarsızlaştırılmaya başlanıyor.) önemli tarih.
Bu bilgiler için http://kurdwatch.org/index.php?z=en sitesinden yararlanılmıştır. Kürt gruplar arasında tarafsızlığıyla bilinir. Ben bazılarını özellikle PYD’nin rolünün olduğu gösterileri aldım. “2010-2011 yıllarında PYD,Arap baharını desteklemiyordu. Esat yanlısıydı.” diyen tüm Türk yazarlarının ve Türk yöneticilerinin neyi propaganda ettiklerini göstermek açısından önemli bir kronoloji… Bir sonraki yazı 2012 yılındaki barışçıl gösteriler ve 19 Temmuz devrimine giden süreç…
Gösterilere dair videolar: Ala rengine Rojava (TEV DEM) bayrağı da PYD'nin kullandığı bayraktır:














Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Dikkat! İnsani Yardım Konvoyları Çıkabilir

Batı Kürdistan Til Koçer operasyonu askeri analizi (grafik ve analiz)