Halep'te El Qaide ve El Nusra'nın Kürt katliamından kurtulan aileler anlatıyor


El Kaide’ye bağlı silahlı çeteler tarafından Kürtlerin katledildiği Tel Aran ve Tel Hasıl’dan çöle kaçarak kurtulan kadın ve çocuklardan oluşan üç aile Afrin’e ulaştı. Kadınlar, “gözlerimizin önünde yakınlarımızı öldürüp kız kardeşlerimizi, annelerimizi yanlarında götürdüler” diyerek yaşadıkları vahşeti ANF'den Seyid Evran'a anlattı.
 KIRK AİLEDEN ULAŞAN 13 KİŞİ ANLATIYOR
Çete gruplarının Kürtlerin yaşadığı Halep’in Sefirê ilçesine bağlı Tel Aran ve Tel Hasıl beldelerinde gerçekleştirdikleri katliamdan çöle kaçarak kurtulan ailelerden üçü önceki gün saat 14.00 sıralarında Afrin’e ulaştı. Ulaşan ailelerden ikisi Tel Hasıl’dan biri de Tel Aran’dan.
Yaklaşık 40 haneye ulaşan üç aileden yalnızca 13 kişi sağ kurtulabildi. Katliamdan kurtulan kadınlar, kendi ailelerinden ve köylülerinden haberlerinin olmadığını da söyledi.
 AĞABEY VURULDU, DÖRT KIZ KARDEŞ VE ANNE KAÇIRILDI
Anne Bêzê Abdulla, ablaları Emine Kalo, Cevahir Kalo, Beşir Kalo, Zehra Kalo ve altı çocukla Tel Hasıl’dan gelen 25 yaşlarındaki Kevser Kalo, silahlı çete grubu Cephet El Nusra’nın vahşetini şöyle anlatıyor:
“İkindi vakti gelip köye girdiler. İmam, sabah ezanını okumak için camiye girdiğinde,  ezan okumasına izin vermediler. Onun yerine camiden Kürtlerin fermanını kendileri okudu. ‘Kürtleri yok etmenin zamanı geldi’ diyorlardı. Minareden, ‘Malları ve namusları helaldir’ diye anons yapıyorlardı. Ayrıca bizlere de evlerimizi bırakıp çıkmamız için çağrı yaptılar. Gözlerimizin önünde 18 yaşındaki amcamın oğlu Cuma Diban Kalo’yu vurdular. Cenazesinin üzerine gitmemize de izin vermediler. Annesi Arife Tarbuş, ablaları Şems Kalo, Rukiye Kalo, Meyedde Kalo ile Rabia Kalo’yu da bir yaşındaki kızı ile kaçırdılar. Nereye götürdüklerini de bilmiyoruz.”
Silahlı çetelerin elinden kurtulmak için havanın kararmasını beklediklerini belirten Kevser Kalo, “Gece hava kararınca çocuklarımızı alıp yola çıktık. Karanlıkta iki saat kadar köyün batısından doğusuna doğru yürüdük. Ulaşmak istediğimiz yer köyün dışında bir yerdi ama çöldü. O çöle ulaştığımızda artık gece geç olmuştu. Çocuklar aç ve susuzdu. Ama yapacak başka bir şey yoktu. Çevremizden sesler geliyordu. Onlar olabilir diye korktuk. Ama çok geçmeden bizim gibi canlarını kurtarmak için gelen aileler olduğunu gördük. O çölün ortasında üç gün kaldık. Daha sonra bir şekilde Halep’e, Halep’ten de buraya geldik” dedi.
KEVSER SÖZLERİNİ TAMAMLAYAMADI
Kadınların korkuları, konuşmalarından, bakışlarından anlaşılıyordu. Kevser anlatacaklarını tamamlayamayınca ablası Zerha Kalo devam etti. “Komşumuz Ahmet Hamam gözlerimizin önünde öldürüldü” diye sözlerine başlayan Kalo, Hamam’ın iki eşi, 5 çocuğunun da çetelerce kaçırıldığını söyledi.
“Köyde bizim aileden yaklaşık yirmi ev vardı. Şimdi sadece dört evden haberimiz var. Diğerlerine ne oldu bilmiyoruz. Hepimiz birbirimizi kaybettik” diye de sözlerini tamamladı.
 TEL ARAN’DAN GELEN ANA... 
Tel Aran’dan kaçan Hawa ailesinden Verdê Hawa’nın anlattıkları da, yaşanan vahşeti ortaya koyuyor. “Köyden üç çocuğumuzu alıp çöle doğru kaçarak kurtuldum” diyen Verdê, çete gruplarının vahşetini şöyle anlatıyor: “Bizim aileden Semir ile Ali adında iki kişiyi gözlerimizin önünde katlettiler. Çocuklarımızı kurtarmak için hava kararınca çöle kaçtık. Bir saat kadar yürüdükten sonra Kalo ailesinin kaldığı yere ulaştık. Üç gün orada çölün kızgın güneşi altında kaldıktan buraya gelebildik. Köyde yaklaşık yirmi ailemiz vardı. Ama şu an sadece altı aileden haberim var. Diğerlerine ne oldu bilmiyorum. Hepsi katledilmiş de olabilir. Çünkü köyde ne oldu ne bitti bilmiyoruz. O çölün kızgın güneşi altında üç gün boyunca akrabalarımızı bekledik. Onlar gelmeyince buraya geldik. Bunlarda insanlık adına hiç bir şey yok. Kürt olduğumuz için bizi bu katliamdan geçirdiler. Kürt olmaktan başka hiç bir suçumuz ve günahımız yok.”
Vahşetin köyden ayrıldıktan sonra daha da tırmandığını dile getiren Verdê Hawa, kendilerinden sonra köyde kalanların bunu daha iyi anlatabileceğini söylüyor ama ekliyor: “Tabii kurtulan olursa…”
- See more at: http://www.hurbakis.net/content/rojavadaki-el-kaide-katliamdan-kurtulan-kadinlar-vahset-anlarini-anlatti#sthash.AXZcoYjU.dpuf

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran