Reuters'te bugün yayınlanan Suriye Kürdistan'ı ile ilgili analiz @anarchyinturkey in çevirisiyle

Suriyeli Kürtler otonomiye (özerkliğe) doğru kırılgan adımlar atıyorlar
CEYLANPINAR: Sınırdan kaçtığı köyüne bakan Adil, binaların arasında dalgalanan Kürt bayrağını gördüğü için düşünceli.33 yaşındaki Kürt bu zaferi  kutlamak için erken olduğunu düşünüyor. (Serekaniye’nin PYD tarafından alınması)
Başta Beşar Esad ve baskı vardı, sonra asi ÖSO geldi ve birazcık daha iyiydi, ve şimdi Kürtler kontrolü ele aldı. Onların(ÖSO?) nasıl olacağı konusunda kararsızız. Bekleyip görmek zorundayız. Ama adalet ve güvenlik olduğu sürece kimin idarede olduğu önemli değil. Tüm isteğimiz bu."
Kürt milisler Başkan Esad’ın güçleri başka yerlere odaklanmışken ülkedeki karmaşadan faydalanarak K. Suriye’deki bölgelerin kontrolünü ele geçirerek güçlerini konsolide etmenin peşindeydiler.  Yeni yeni ortaya çıkmaya başlayan özyönetim,  Kürtlerin otonomisinin komşu K. Irakta yankı bulmaya başladı ve Suriye’nin yavaşça Kürt bölgeleri olan  kuzey doğuya doğru bölündüğünün altını çizdi. Ras al Ain, Arap Kürt ve diğerlerinin etnik bir karışımı olan Ceylanpınar’a bitişik bir sınır kasabası, aylardan beri, Kürt milisler ve Sünni İslamcı El Nusra arasında mücadelelerin odak noktası  haline gelmiş durumda.
2 hafta önce, iyi silahlandırılmış milisleriyle en güçlü yerel Kürt grubu olan  PYD köyü Nusra militanlarından geri aldı.
    Günler sonra, PYD’nin lideri Salih Müslim Suriye’deki Kürt bölgelerinin, savaş bitinceye dek yönetilmesi için  bağımsız bir konsey kurulacağını söyledi.
PYD’yi de içine alan Kürt partilerin yeni oluşturduğu şemsiye örgüt Kürt Yüksek Konseyi’nin bayrağı şimdi ilçede  dalgalanıyor ama buradaki geçici durum henüz kırılgan.
Nusra savaşçıları Tel Halafta, batıya doğru 4 km uzaklıkta bir yerleşim biriminde, yeniden toplandılar ve oradan kaybettiklerini geri kazanmak için saldırıyorlar yine de Kürtler mevzilerini koruyor görünüyorlar.
Çatışmalar şiddetlendi ama günler süren bu çatışmalar sonrası serseri kurşunlar Türkiye sınırına da düşmeye başladı. Kafasına bir kurşun isabet eden 15 yaşındaki çocuk dahil olmak üzere 3 Tr. vatandaşı hayatlarını kaybettiler.
Suriye’den gelen bu mermi ve havan toplarına cevap veren Tr ordusu Perşembe gecesi sonrasında köye isabet eden bir mermiden birkaç defa ateş ettiklerini söyledi.
Kürtler ve İslamcı militanlar arasındaki çatışmalar devam etti ve Suriye insan hakları gözlem grubu Cuma günün erken saatlerinde PYD savaşçılarının Irak sınırında olan Hassake de 12 İslamcı militanı öldürdüklerini söyledi.


BASKININ TARİHİ
İran, Türkiye, Suriye ve Irak arasında bölünmüş olan Kürtler sıklıkla kendilerine ait bir devleti olmayan en büyük etnik grup olarak tanımlanıyorlar. Ülkenin en kalabalık etnik azınlığı olan Suriyeli Kürtler, on yıllardan beri hükümet baskısını hissediyorlar.
   Esad ve ondan önceki babasının yönetimi altında, kendi dillerini öğrenmeleri yasaklandı, sıklıkla topraklarından tahliye edildiler ve Suriye vatandaşlığına alınmadılar.  Onların bölgesi Suriye’nin 2,5 milyar varillik rezervinin olduğu bölge ama ondan çok az faydalanabildiler.
Şimdilik Ras al ain’den (Serekaniye) kaçan Kürt ve Arap mülteciler, kontrolün kimde olduğundan bağımsız olarak,  özledikleri evlerine dönmekten bahsediyorlar
29 yaşında bir Arap olan Khadija, geçtiğimiz sekiz ay içinde köyden 2 defa kaçtığını çünkü 7 erkek akrabasının silah altına alınmaya direndikleri için Asi Araplar tarafından öldürüldüklerini söylüyor.
“Bizim için devleti kimin kurduğu önemli değil. Güvenlik bizim tek endişemiz. Bırakın sadece evimize geri dönelim Araplar ya da Kürtler kim olursa olsun.” diyor.
Sınırın ötesinde güçlü komşu Türkiye dikkatli bir sınır çekiyor.
Kürlerin sesini duyurması, kendi toprakları içerisinde PKK ile (30 yıldan beri Kürt otonomisi için savaşan bir grup) barış yapmaya çalışan  Ankara’da bazı ikilemler ortaya çıkardı.
Türkiye, Suriye’deki Kürt milislerin gücü elde tutmalarıyla PKK  militanlarını cesaretlendirebileceklerini düşünüyor. Ama aynı zamanda Irak el kaide’sinin uzantısı El Nusra cephesinin eline düşmesini görmekte kolay değil
Türk ordusu tarafından nadiren yapılan açıklamalardan birisinde geçen ay Ras al ain’den gelen kurşunlar sınırın Türk tarafına  isabet ettikten sonra ,bölücü teröristler olarak tanımladıkları PYD savaşçılarına ateş açtıklarını söylediler. Önceki açıklamalarda açılan karşı ateşlerin hedefleri tanımlamamıştı.
Ama aynı zamanda Türkiye’nin iç güvenliğine karşı tehdit oluşturmayacaklarına dair söz vermeleri beklentisi ile  PYD  ile birlikte çalışma isteğine dair emareler var.
Durumun hassasiyeti nedeniyle ismini vermek istemeyen kıdemli bir Türk hükümet temsilcisi “Kürtlerin istekleriyle alakalı bir sorunumuz yok. Bizim esas istemediğimiz şey durumu fırsat bilen herhangi bir grubun isteklerini güç kullanarak dayatması” dedi.
ZEYTİN DALI
 Mesaj doğrudan Salih Müslim e iletildi geçen hafta, Türkiye Ras al ain’in düşmesinden sonra onu istihbarat yetkilileri ile konuşmaya davet etmesi hükümet yetkililerince yeni bir zorunluluk hissi olarak tanımlandı
“Biz onu anladık ve o bizi anladı” dedi yetkili.
Tr hükümeti  insani yardımların yeniden akması için  Suriye’nin Kürt bölgelerindeki sınırları, özellikle kimin yönettiğine dair belirsizliğin olduğu Ceylanpınar yakınındaki sınırı yeniden açmayı tartışıyor.
Ceylanpınar’ın BDP’li belediye başkanı İsmail Arslan “Türkiye gerçekten ne yapması gerektiğikonusunda önemli bir noktaya geldi. En azından Kürtleri bir düşman olarak tehdit edip Nusra gibi grupları desteklemenin Türkiye için iyi olmadığı görüldü” dedi
Adil ve 5 çocuğu için Suriye Kürdistanı henüz güvenli olmaktan çok uzak..
“Umutlu değilim.” diyor.  “Suriye 10 yılda bile düzelecek gibi görünmüyor. Burada o kadar süre kalabilirim. Bu savaş bitinceye dek geri dönmeyeceğim
analizin linki: 
http://www.brecorder.com/world/middle-east/130176-syrian-kurds-take-fragile-steps-towards-autonomy.html

Yorumlar

  1. Halki mücadele ederken adilin kaçmış olmasi onursuzca bir hareket kalip el kaide terör üne karşı topraklarını kurt halkı ile beraber korumaliydi

    YanıtlaSil
  2. Reuters el kaideci elnusra terörist lerine nasıl savaşçı diyor ve sivillere yaptıkları vahşi katliamlari nasıl görmezden geliyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran