Suriye KCK operasyonları, Suriye Devlet Güvenlik Mahkemeleri ve Türk yazarların yalanları

Türk köşe yazarlarının PYD’yi Esat yanlısı görme, gösterme çabalarını gördükçe Suriye’de Esat yanlısı basının bunları kıskanacağından eminim. Arap baharı başlamadan değişik tarihlerde Newroz, Kürtlere özgürlük, Öcalan’a yönelik komployu protesto gösterilerinde BAAS rejiminin soruşturmalarından, işkencelerinden, yargılamalarından geçen PYD üyelerine reva görülen tüm bu şiddet Türk gazetecilerinin ne kadar aşağılıkça kara propaganda yaptıklarını gösterir. Sosyal ağlarda yuvalanmış, bilgisiz, sadece köşe yazısı, ekşi sözlük okuyup PYD karşıtı kara propagandaya katılan çiğ, liberal Türk ve muhafazakar Türk milliyetçilerine angaje olmuş kimi Kürt İslamcıları ve genç sivilleri de anmadan geçemeyiz. Türk tarafı daha çok bu tiplerin yazdıklarını referans vererek PYD karşıtı “büyük yalanlar” düzenini sürdürüyor.
Sadece 2010 ve 2011 yılında PYD destekli ya da PYD merkezli gösteriler, bu gösterilerden sonra tutuklanan Kürtler:
18 Aralık 2010: Bir gösteriyi organize ettiği gerekçesiyle PYD kadın kolları çalışanı Qudrat Batal Horo gözaltına alındı. Aylarca işkence gördü. Tek başına bir hücrede kaldı. 5 Ocak 2011’de BAAS mahkemelerince mahkûm edildi.
21 Mart 2010 tarihinde düzenlenen PYD tarafından Serkaniye’de organize edilen Newroz gösterisinde şarkı söylediği için Zozan Muhammed Shaykhu adlı genç şarkıcı tutuklandı. İşkence gördü… PYD ile ilişkisi olabileceği kuşkusuyla gözaltına alınmış.
9 ve 12 Aralık 2010’da Suriye güvenlik kuvvetlerince düzenlenen operasyonlarda 50 PYD üyesi/sempatizanı tutuklandı. İlk mahkemeye ancak 1 yıl sonra çıkarıldılar. Mahkeme, işkence iddiasını dikkate almadı ve davayı erteledi.
18 Ocak 2011: Enver Muhammed Fayiq Müslim adlı avukat tutuklandı. Muslim, PYD davlarına bakıyor, onları temsil ediyordu. Halep siyasi polisi gözaltında Muslim’e işkence yaptı.
20 Ocak 2011: Abdulkarim Farsanda adlı genç,Nusyabin’den Qamişlo’ya geçtiği gün PYD üyesi olmak suçlamasıyla tutuklandı. İşkence gördü.Bave Salah olarak Abdurrahman Muhammed adlı müzisyen PYD etkinliklerine katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındı, tutuklandı. 2 hafta boyunca gözaltında işkence gördü.
13 Mart 2011: Maryam Sabri Habaş adlı kadın PYD üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Gözaltında işkence gördü. Aynı gün Maryam Muhammed Silo adlı kadın da PYD üyesi olmak suçundan tutuklandı. Günlerce nerede olduğundan haber alınamadı. Daha sonra Şam emniyetinde olduğu tespit edildi. İşkence gördüğü belirlendi.
16 Mart 2011: Şam Üniversitesi’nde Qamişlo olaylarını protesto ettikleri için bir grup öğrenci tutuklandı. Öğrencilerden bazıları PYD sempatizanı olmakla suçlandı.
17 Mart 2011: En az 35 Kürt ve Arap insan hakları çalışanı tutuklandı. PYD ve diğer Kürt partilerle ilişkileri olduğu kuşkusuyla gözaltına alınmışlardı.
18 Mart 2011: Halep’te Koma Botan üyesi 8 kişi PYD’ye sempatizan olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Gözaltında müzik grubu üyelerine işkence yapıldığı tespit edildi.
28 Mart: Şam’da bir grup öğrenci PYD yanlısı eylemlere katılmak gerekçesiyle tutuklandı.
12 Nisan 2011: Qamişlo’da bir grup  PYD üyesi tutuklandı. Gözaltında ağır işkencelere maruz kaldılar. Birkaç gün sonra kefaletle serbest kaldılar.
 Bunların dışında Rakka, Halep,Hasaki,Amude ve Serkaniye’de 2010 ve 2011 yıllarında kayıtlara geçen Newroz, şehitler haftası,Qamişlo katliamı protestosu, Helepçe soykırımı protestosuna katılan yüzlerce PYD’li gözaltına alınmıştır. İşkence görmüştür, bir kısmı da tutuklanmıştır.
   Türk devleti Kuzey’de KCK operasyonlarıyla Kürtlerin siyasi iradesini rehin alırken Rojava’da paralel operasyonlar yürütülüyordu. BAAS destekçisi yazarlar, Türkiye’deki sömürgeci yazar arkadaşları gibi bu operasyonların haklılığını anlatıyordu. BAAS’ın Hilal Kaplanları, Ertuğrul Özkökleri, Nihal Bengisu Karacaları, Ekrem Dumanları, Yılmaz Özdilleri Esat’ın iyileştirme programlarına rağmen PYD ve diğer Kürt gruplarının Arap Cumhuriyet’ini bölme girişiminde olduklarını yazıyorlardı. Bu operasyonlar 1998’de TC ile imzalanan ve Erdoğan hükümetiyle her yıl güncellenen Adana anlaşması çerçevesinde yapılıyordu. Bugün ÖSO’cu, demokratik devrimci diye bize satılan El Nusra ve kimi muhalif gruplar o zaman BAAS adına Kürtleri ispiyonluyorlardı rejime… Bunlar sadece birkaç örnek, Yekiti, El Parti, Yurtsever ilericiler partisine yönelik de benzer operasyonlar yapılmış ve binlerce Kürt BAAS rejimince hapse atılmıştır.

   Sonraki yazı: Arap Baharı’nda Rojava ve PYD etkinliği (2011-2012)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran