Batı Kürdistan’a yönelik operasyonel gazetecilik, yazarlık: Türk kamaları, Yasemin Çongar

Batı Kürdistan devriminin ortaya çıkardığı dinamikler, sadece sahada askeri ve siyasi kazanımların Kürdistan ve Kürtler lehine yorumlanmasıyla ifade edilemez. Çok daha derin bir uluslararası komplonun boşa çıkarılması olarak da yorumlanabilir. Özellikle TC hükümetine angaje gazetecilerin, yazarların iki yıl önce başlattıkları Rojava’daki Kürtlerin en güçlü siyasi yapısı PYD’yi şeytanlaştırma, dolaysıyla SUK üzerinden Kürdistan’a dair olası kazanımları boşa çıkarma gayretleri kimi Türk gazetecilerin manivela  olarak kullanılmasıyla 2011’de zirve  yapmış. Günlerdir 2011 yılında Arap Baharı’nın ilk dönemlerindeki Kürt grupların pozisyonlarını yazılı, görüntülü videolarla inceliyorum. 2011yılında PYD hem Esat yönetimine karşı barışçıl gösteriler yapmış, BAAS rejimiyle mücadele etmiş hem de uluslararası komplonun geveze tayfası gazetecilerin kirli operasyonel tezlerini boşa çıkarmış.
      Yasemin Çongar, Hilal Kaplan, Yıldıray Oğur , Yalçın Akdoğan Ceren Kenar ve birkaç yazarın 2011-2012 Rojava-PYD-Suriye yazıları ilginç olmanın ötesinde aynı aklın ürünü ve birbirilerini refere eden, kaynak gösteren çabanın nöbetleşmesi şeklinde okunabilir.
Yıldıray Oğur:  “Suikast hem Esad’ın kaderini değiştirecek hem de Kürtlerin Suriye yönetimine karşı tavrını. Tabii Esad’a karşı baltalarını çıkarmamakta direnen PKK’yı da epeyce zora sokacak.”  
Yıldıray Oğur: “ Türk yetkililer Suriye’de Baas-PKK işbirliği konusunda emin. Son olarak Erdoğan Suriye’ye kaydırılan PJAK’larından bahsetmişti. El Cezire’ye sızan bir Baas planı da Esed’in Kürt bölgelerindeki ayaklanmalarda PKK ile koordinasyon içinde isyancıları bastırmayı planladığını ortaya koymuştu.”  27.03.2012, “Yeni Suriye İstanbul’da kuruluyor” başlıklı yazısından…  
Yıldıray Oğur: “Ya PKK Kürtlere bu Esad aşkını nasıl açıklayacak? Liderlerinin “Eğer Türkiye Suriye’ye girerse direniriz”e kadar varmış, haber ajansından “Yüzbinler Esad dedi” haberleri akan, dünyanın her yerinde Esad yanlısı gösterilerde Öcalan posterleriyle boy gösteren, Beyrut’taki Suriyeli muhaliflerin kaybolmasında adı Hizbullah ile birlikte fail olarak geçen PKK, bu depreşen Baasçılığı Kürtlere anlatabilir mi? İsyanın başladığı günlerde Suriye’deki PKK partisi PYD’nin liderinin nasıl Esad’ın davetiyle apar topar sürgünden Kamışlı’ya döndüğünü, Baas karşıtı Suriyeli Kürt lider Meşal Temo’nun öldürülmesinde PKK sitelerinin günlerce Muhaberatı aklama komplo teorilerini, cenazesi kaldırılmadan Temo’ya çekilen “Türkiye’nin adamıydı zaten” muamelesini tarih bir kenara yazmadı mı?” (15-11-2011 tarihli Arapları sırtından vurmak... başlıklı yazısından)
    Bunlar Yıldıray Oğur’un ekstrem anti PYD /anti PKK tezlerinden birkaçı. Onlarcası var. Kendisine twitterden PKK-Hizbullah ve BAAS rejimi ortaklığı için kaynak, bilgi belge sorduğumda bana Yasemin Çongar’ın yorumlarını gösterdi. Bir de Beyrut’ta çekilmiş bir fotoğraf. İlginçtir o fotoğrafı Yasemin Çongar bir yazısında kaynak olarak göstermiş. Yenişafak, sanırım Taraf’tan almış.  Beyrut’taki gösteriye Kürtler, Ermeniler, Durziler katılmış. Gösterinin konusu da Türk devletinin ve NATO’nun Suriye’ye olası müdahalesi… Esat resmini hangi grubun taşıdığını ben de Yasemin Çongar da Yıldıray Oğur da Yenişafak da bilmiyor. Ama Çongar ve Oğur bu resimden PKK-Hizbullah-BAAS ortaklığını Beyrut’ta muhalif Suriyeli kaçırdığını çıkarmış… Oğur’un kaynağı da Yasemin Çongar, onun da kaynağı Lübnan’da bir herifin sözleri. Başka da belge bilgi yok. Yasemin Çongar bu sözler ve bu foto üzerinden 2011 yılı boyunca PYD/PKK karşıtı yazılar yazmış. Hem de sıradan ulusalcı-şoven Türk ruh haliyle. Büyük bir kin ve nefretle… (Google Yasemin Çongar, Tüm yazıları,2011) şeklinde arayıp okuyabilirsiniz. Çongar ve Oğur bunları iddia ederken PYD’nin Suriye faaliyetleri, Arap Baharı dönemi BAAS rejiminden çektiklerini buradan http://rojavabilgi.blogspot.com/2013/08/suriye-kck-operasyonlar-suriye-devlet.html  PYD’nin siyasi etkinliklerini gün gün buradan http://rojavabilgi.blogspot.com/2013/08/arap-bahar-baslarken-kurtler-ve-pydnin.html    okuyabilirsiniz.
Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar iddiası: 2011’de Esat’ın Kürt açılımı var, Esat Salih Müslim’i Qamişlo’ya davet etti.  (Oysa 2011’e kadar ki PYD genel başkanı Dr. Fuat Ömer’dir. Kendisi de BAAS rejimi işkencelerinden geçmiş, daha sonra Brüksel’de sürgün hayatı yaşamıştır. (Oğur ve Çongar muhtemelen bundan habersizler. )  Qamişlo’ya davet iddiasının kaynağı da Suriye BAAS rejiminin  çıkardığı 31 Mayıs 2011 tarihli genel aftır. Bu genel aftan İHVAN da yararlanmıştır, diğer muhalif gruplar da… İHVAN sözcüsü Züheyr Salim, aftan sonra şu açıklamayı yapmıştır: “Suriye'deki krizin cesur adımlarla çözülebileceğini ve yönetimden bu tarz adımlar bekliyoruz. 49.maddenin de değişmesini istiyoruz." (İHVAN- BAAS ortaklığına delil yapalım mı bu açıklamayı?)
   Sadece duyduğunu, inandığını haber yapıp 2 yıldır PYD/PKK’yi Esat ile ortak göstermek gibi “ulvi” görevden, onca dezenformasyon ve tezden sonra bu tarz gazeteciliğe Türk kaması derim. Kürtlerin sırtına bugün El Nusra, El Qaide ve benzeri terörist yapıların sapladığı kamayı Türkler adına bilemek derim. Kürdistan’a statü, Kürtlere özgürlüğü temel alan mücadele dinamiklerine karşı yürütülen uluslararası komploda silahlı tetikçilik yapanlara yönelik YPG’nin cezalandırıcı eylemleri sürüyor. Türk gazetecilerinden Yasemin Çongar’ın ipine gelenlerin de en azından geçmiş iddialarını kanıtlamaları ya da düzeltme yazısı beklemek de hakkımız.
    Söz konusu fotoğraf: 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler