Batı Kürdistan'da (Rojava) özerklik ilanı için çalışmalar sürüyor

      

 Batı Kürdistan’ın geçici bir yönetim ve daha sonra da  meclisin kurulması hedefleniyor. Özerk yönetim hazırlıklarında ikinci aşamaya geçtiklerini söyleyen PYD Eşbaşkanı Asya Ebdullah ise “Her kesimi çalışmalara davet ediyoruz,dedi. 
   Ebdullah, “Bu konuda Kürt, Arap, Süryani, Asuri ve Ermeni parti, örgüt ve kurum temsilcileriyle görüşmeler yaptık. Görüşmelerin ardından özerk yönetim hazırlıklarında ikinci aşama geçtik. Bundan sonra projeye olumlu bakan kesimlerle toplantılar yapacağız. Tartışmaların sonucunda taslak son şeklini alacak” dedi.
   Özerklik ilanı süreci:
- Toplumsal sözleşmenin oluşturulması geçici bir komisyon kurulacak. Komisyon, projeyi kabul eden bütün kesimlerden oluşacak.
- Bütün birleşenler geçici komisyonda 5 üyeyle temsil edilecek.
- Projenin kabul edilmesinin ardından komisyon, 40 gün içinde geçici yönetimi kuracak.
- Komisyon, Kürdistanlı kuruluşlar ve uluslararası uzmanların gözetiminde demokratik bir seçimin gerçekleşmesi için yasaları hazırlayacak.
- Geçici yönetim siyasi, ekonomik, askeri, kültürel ve sosyal alanların yönetimi için kurumlar oluşturacak.
- Askeri ve güvenlik güçleri Batı Kürdistan’daki bütün birleşenleri korumakla görevlidir. Bu ulusal kurum hiçbir partiye değil bölge yönetimine bağlı olacak.
- Proje bütün kesimler tarafından imzalandıktan sonra 6 ay içinde seçimler yapılacak. Seçimler, uluslararası kuruluşların gözetimine açık olacak.
- Seçimlerde kurulacak meclis Batı Kürdistan’daki bütün birleşenleri temsil edecek.
- Batı Kürdistan Parlamentosu bütün hakları garanti altına alacak ve halkların kardeşliğini temelinde demokratik bir anayasayı hazırlayacak. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Rojava'daki (Batı Kürdistan) askeri durum, cepheler, mevziler, silah durumu: Grafik analiz #WestKurdistanNoPasaran

Kâhta'dan Madagaskar'a Osman Sebrî

Kürdistan’da propaganda savaşları: Kazananlar, kaybedenler